Kekurangan Vitamin A

Pengenalan

Vitamin A, bersama dengan vitamin D, E dan K, adalah salah satu larut lemak vitamin di dalam badan dan berlaku dalam tiga konfigurasi yang berbeza: Retinol, retinal dan retinoic acid. Ketiga-tiga zat ini biasanya disebut juga sebagai "retinoid", walaupun secara tegas ia bertindak di tempat yang berlainan di dalam badan. Yang sama antara mereka adalah beta-karoten pendahulu, dari mana semuanya boleh dibuat.

Beta-karoten terdapat terutamanya pada wortel, tetapi juga pada sayur-sayuran kuning yang lain. Oleh kerana kelarutan lemaknya, vitamin sukar dikeluarkan dan oleh itu boleh terkumpul di dalam badan. Oleh itu, berhati-hati apabila diambil dengan sewajarnya persediaan vitamin.

Gejala kekurangan vitamin A

Gejala kekurangan vitamin A berpunca dari bidang tindakan pelbagai bentuk vitamin A: Retina memainkan peranan utama dalam proses visual. Ini kerana ia merupakan blok asas untuk pengeluaran molekul (disebut rhodopsin) yang menunjukkan kejadian atau ketiadaan sinar cahaya pada sel visual retina. Gangguan penglihatan, terutamanya dalam kegelapan, adalah gejala kekurangan vitamin A yang paling biasa.

Bentuk vitamin A, retinol dan asid retinoik yang lain, memainkan peranan penting dalam pengawalan gen dan pemeliharaan tisu, seperti selaput lendir, sel saraf, tulang or tisu penghubung. Oleh itu, kekurangan vitamin A juga dapat dilihat melalui kecacatan pada tisu-tisu ini. Kanak-kanak khususnya memerlukan vitamin A untuk perkembangan tulang mereka.

Vitamin A juga memainkan peranan penting dalam perkembangan embrio, di mana ia memastikan bahawa sistem saraf disusun dengan betul. Sebagai retinol dan asid retinoik, vitamin A memastikan pemeliharaan hampir semua tisu. Oleh itu, kekurangan juga dapat dikesan pada kulit dan selaput lendir: Kulit kering, retak atau meradang boleh menjadi petunjuk kekurangan vitamin A kronik.

Contoh biasa adalah sudut koyak mulut (rhagade) atau jerawat (vulgaris jerawat). Rosacea (lichen tembaga) juga boleh menjadi akibat kekurangan vitamin A. Walau bagaimanapun, semua gejala ini sangat tidak spesifik dan boleh menyebabkan banyak sebab lain.

Sekiranya masalah ini berlaku, maka masalah tersebut harus selalu dipertimbangkan dalam konteks yang lebih besar. Untuk tujuan ini, mesti diperjelaskan apakah gejala kekurangan vitamin A yang lain dapat dikenali dan adakah penyebab kekurangan itu dapat terjadi. Vitamin A juga memastikan kulit yang sihat dengan mengekalkan tisu badan, dan juga yang disebut sebagai pelengkap kulit.

Ini termasuk rambut dan kuku, sebagai contoh. Kekurangan Vitamin A juga dapat dilihat di sini: Sekiranya kuku nipis dan rapuh, ini dapat menunjukkan kekurangan seperti kehilangan intensiti rambut atau rambut nipis dan rapuh. Kekurangan vitamin sindrom jarang berlaku, terutama di negara-negara Dunia Pertama, kerana selalu ada bekalan makanan yang mencukupi.

Di samping itu, hati selalu mempunyai sejumlah vitamin dalam kedai. A kekurangan vitamin oleh itu berkembang dengan sangat perlahan dan hanya sekiranya kekurangan bekalan kronik. Gejala dari rambut, kuku dan kulit oleh itu harus diperhatikan dalam jangka masa yang lebih lama dan hanya tumbuh dalam jangka masa yang lebih lama kekurangan vitamin.

Vitamin A dan terutamanya konfigurasi retina pada dasarnya terlibat dalam proses visual, kerana apa yang disebut rhodopsin dihasilkan dari itu. Simptom awal kekurangan vitamin A adalah gangguan penglihatan dan malam buta. Di retina terdapat fotoreseptor, di mana reaksi berantai dipicu oleh kejadian cahaya.

Tindak balas rantai ini mengandungi beberapa molekul yang mengambil konfigurasi yang berbeza semasa proses ini - sebagai contoh, seperti ketika batu pertama dari barisan domino digulingkan: satu demi satu, batu-batu tersebut mengambil konfigurasi "merobohkan". Sekiranya kekurangan vitamin A, beberapa sel sekarang kekurangan satu batu berturut-turut, iaitu rhodopsin. Oleh itu, penghantaran rangsangan cahaya pada sel-sel ini terhambat. Ini tidak membawa kepada buta, tetapi dalam kekurangan kronik semakin banyak sel kehilangan rhodopsin yang diperlukan. Gangguan penglihatan pada mulanya menampakkan diri sebagai malam buta, kemudian penglihatan kabur atau kabur dan kepekaan cahaya juga mungkin.