Pembekuan Laser: Rawatan, Kesan & Risiko

Pembekuan laser adalah kaedah rawatan biasa dalam oftalmologi. Ia digunakan untuk pelbagai penyakit retina dan dapat mencegahnya daripada terus berkembang.

Apa itu pembekuan laser?

Gambarajah skematik untuk Lasik pembedahan mata. Klik untuk membesarkan. Istilah pembekuan laser digunakan oleh profesional perubatan untuk menggambarkan kaedah terapi yang digunakan dalam oftalmologi untuk merawat penyakit retina tertentu. Jenis laser yang berbeza boleh digunakan untuk merawat retina yang berpenyakit atau berubah. Dalam prosedur ini, kecil parut disebabkan secara khusus pada retina, yang mencegah darah kapal dari membentuk atau lubang dari merebak. Pelbagai penyakit retina dapat dibendung dengan cara ini. Retina hanya mengalami kerosakan sehingga pesakit tidak dapat melihat sekatan penglihatan. Sebelum prosedur, retina dibius secara tempatan. Pembekuan laser adalah prosedur yang telah diketahui sejak tahun 1949, tetapi telah dikembangkan dengan ketara sejak itu.

Fungsi, kesan, dan tujuan

Pembekuan laser berlaku dalam oftalmologi setiap kali ada penyakit atau kecederaan retina yang dapat dirawat atau dibendung dengan bantuan sinar laser. Kawasan aplikasi yang sangat biasa adalah, sebagai contoh, kencing manis di mata, di mana yang disebut edema makula berkembang. Ini boleh membengkak dengan ketara dan menjejaskan penglihatan pesakit. Dengan bantuan pembekuan laser, edema dapat dicegah dari pembengkakan, sehingga kehilangan penglihatan lebih lanjut biasanya dapat dicegah. Vaskular oklusi di retina juga boleh dirawat dengan cara ini. Sekiranya penyakit itu disebutkan, kemajuan tidak dapat dirawat, ia boleh berlaku membawa kepada pembentukan cacat dan / atau rapuh darah kapal selain pengurangan penglihatan dan sekata buta. Ini boleh mengakibatkan pendarahan di dalam mata. Adalah tidak biasa untuk usia lanjut membawa sehingga disebut degenerasi makula, yang menyebabkan lubang kecil di retina. Dengan bantuan pembekuan laser, ini dapat ditutup sehingga tidak berlaku lagi kerosakan. Dalam keadaan terburuk, degenerasi makula berakhir dengan detasmen retina sepenuhnya. Sekiranya retina sudah terlepas, pembekuan laser tidak lagi dapat dilakukan, kerana dalam hal ini rawatan tidak lagi berjaya. Pembekuan laser juga tidak mungkin dilakukan jika mata mendung, misalnya disebabkan oleh a katarak. Oleh itu, pemeriksaan menyeluruh pesakit sebelum rawatan sangat diperlukan untuk menentukan kesesuaiannya untuk prosedur tersebut. Sebelum prosedur dilakukan, mata dibius dengan anestetik tempatan jatuh. Lensa sentuh yang disebut kemudian diletakkan pada mata itu sendiri. Akhirnya, rawatan sebenar dengan pancaran laser berlaku. Kawasan retina yang terkena parut dengan segera, mencegah perkembangan penyakit atau kerosakan yang disebutkan di atas.

Risiko dan bahaya

Pada prinsipnya, pembekuan laser adalah prosedur rutin yang sering dilakukan yang menyebabkan komplikasi hanya dalam beberapa kes yang paling sedikit. Tentu saja, bagaimanapun, seperti rawatan pada mata, ia membawa risiko teori tertentu. Jarang, pendarahan pasca operasi atau peningkatan tekanan mata berlaku selepas pembekuan laser. Kesakitan akibatnya rawatan sangat jarang berlaku, begitu juga dengan kecederaan atau jangkitan utama. Oleh kerana laser selalu merosakkan sel yang mampu dilihat, dalam kes individu penglihatan mungkin merosot atau bahkan menjadi buta sepenuhnya. Kehilangan keseluruhan mata juga secara teorinya mungkin, tetapi merupakan salah satu pengecualian mutlak. Dalam keadaan tertentu, reaksi alahan mungkin berlaku semasa pembekuan laser. Untuk mengecualikan ini sejauh mungkin, pesakit harus membincangkan semua alahan dan intoleransi yang ada dengan doktor yang merawat terlebih dahulu dan memaklumkannya dengan segera sekiranya ada gejala yang timbul. Pembekuan laser yang dilakukan secara profesional dan berlaku apabila penyakit / kerosakan pada retina belum berkembang terlalu jauh umumnya mempunyai prognosis yang sangat baik. Perkembangan gejala dapat dicegah dalam kebanyakan kes. Dalam beberapa kes, terdapat juga peningkatan penglihatan. Walau bagaimanapun, kerosakan retina yang sudah ada tidak dapat diperbaiki dengan bantuan pembekuan laser, tetapi tetap seperti sekarang.