Pelbagai jarak: Bahaya dari Kuman Killer?

Berbilang tahan kuman tidak lebih agresif daripada saudara mereka tanpa perlindungan, dan mereka menyebabkan penyakit yang sama. Apa yang membuat mereka berbahaya adalah bahawa mereka sangat sukar untuk disingkirkan. Ini semua lebih benar kerana mereka sering menjangkiti pesakit di hospital, yang kebanyakannya juga mengalami kekurangan imun.

Kuman mana yang tahan pelbagai ubat?

Setakat ini, berbeza kuman relevan di seluruh dunia. Sekiranya, misalnya, terdapat pneumokokus di Eropah Tengah dan Timur yang tahan terhadapnya penisilin dan menyebabkan teruk radang paru-paru, jangkitan seperti itu masih dapat diatasi dengan baik di Jerman.

Di Jerman, misalnya, patogen berikut dianggap bermasalah:

  • Sesetengah staphylococcus, yang menyebabkan sepsis and radang paru-paru.
  • Enterococci terlibat dalam jangkitan buah pinggang, saluran empedu dan peritonitis
  • Patogen tertentu yang mungkin berkaitan dengan jangkitan paru-paru, perut, atau ginjal yang diperoleh hospital

Bakteria MRSA

MRSA bakteria sering berperanan di klinik. Ini "tahan methicillin Staphylococcus aureus strain ”adalah jenis Staphylococcus aureus yang tahan, penjajah normal dari hidung, tekak dan usus.

Ia menjadi kuman yang bermasalah kerana tidak sensitif terhadap metisilin (a penisilin derivatif) dan lain-lain antibiotik, menjadikannya sukar untuk dirawat, misalnya, pada jangkitan luka. Untuk orang yang sihat dengan pertahanan badan yang normal, MRSA bakteria tidak berjangkit.

Vancomycinenterococci tahan (VRE) juga memainkan peranan yang semakin meningkat dalam jangkitan yang diperoleh hospital dalam beberapa tahun kebelakangan.

Kawal kawalan-harapan untuk penyembuhan?

Satu perkara yang cukup pasti: dengan setiap ubat baru, ubat tersebut bakteria akan menghasilkan mekanisme pertahanan baru. Walau bagaimanapun, pembangunan sekurang-kurangnya dapat dikawal.

Langkah-langkah berikut diiktiraf di seluruh dunia oleh doktor, ahli mikrobiologi dan pakar kebersihan untuk memastikan bahawa antibiotik masih dapat memberikan kesan menguntungkannya sepuluh tahun dari sekarang:

  • Kebersihan yang ketat langkah-langkah terutamanya di klinik, rumah jagaan dan rumah untuk warga tua.
  • Preskripsi terhad dan disasarkan untuk antibiotik, pengendalian pesakit yang ditetapkan dengan bertanggungjawab dadah.
  • Sekatan bagi antibiotik, sebagai contoh, dalam bidang penternakan.

Tembaga terhadap kuman?

Di samping itu, selalu terdapat penemuan menarik yang menunjukkan cara tambahan untuk melawan jangkitan.

Sebagai contoh, ternyata bahawa tembaga membunuh kuman dan dengan berkesan dapat menghentikan penyebaran bakteria tahan banyak. Klinik Hamburg telah memasang pemegang pintu, plat pintu dan suis lampu yang diperbuat daripada tembaga di dua bangsal dalam jangka masa beberapa bulan - jumlah kuman di atasnya lebih rendah daripada satu pertiga daripada pada kelengkapan tahan karat biasa.