Musculus Cremaster: Struktur, Fungsi & Penyakit

Otot cremaster juga dikenali sebagai cremaster muscle atau testis lifter dan mengelilingi tali spermatik dan buah zakar. Ia berkontraksi secara refleks sebagai tindak balas terhadap rangsangan luaran seperti sejuk, menarik buah zakar ke arah batang. Dalam kepincangan testis seperti testis tertunda, pergerakan refleks yang berlebihan menyebabkan kedudukan testis yang tidak normal.

Apakah otot cremaster?

Cremaster muscle atau musculus cremaster adalah otot berbentuk gelung yang terbuat dari gentian otot dari otot perut. Secara khusus, serat otot obliquus internus abdominis dan otot transversus abdominis terlibat dalam otot cremaster. Ini adalah tali otot bahagian bawah abdomen yang bertemu dalam gelung pada otot cremaster. Otot cremaster tergolong dalam muskultur belang dan dengan itu ke otot rangka. Seperti otot rangka yang lain, otot cremaster dapat menguncup dan dengan itu menggerakkan otot buah zakar ke arah kepala. Kerana fungsi ini, otot juga dikenali sebagai otot pengangkat testis. Tidak seperti kebanyakan otot rangka, pengecutan otot cremaster relatif tidak disengaja dan terikat dengan rangsangan persekitaran tertentu. Pergerakan kranial testis dianggap dapat memastikan sperma pengeluaran dalam menghadapi rangsangan kontraproduktif seperti sejuk.

Anatomi dan struktur

Serat otot kedua-duanya lebih rendah otot perut membentuk bundel serat di otot cremaster. Bundel ini mengikuti tali spermatik semasa perjalanannya. Mereka berlari dengan gelung yang bertambah panjang yang menyertai fascia testis dan tali spermatik. Mereka memasukkan tunica vaginalis dan diinervasi oleh ramus genitalis. Saraf ini adalah bahagian saraf genitofemoral yang menghubungkan struktur anatomi otot kermaster dengan sistem saraf dan membolehkannya bertindak balas terhadap rangsangan. Tidak seperti testis, tali spermatik dilapisi sepenuhnya oleh serat otot. Otot-otot badan yang dililit terdiri daripada sarkoma. Myofilaments myosin dan aktin membentuk sarkoma ini dan sebahagiannya bertindih di dalamnya. Jalur aktin ringan I bergantian dengan ikatan myosin gelap A pada otot.

Fungsi dan peranan

Ketinggian testis ke arah dinding perut adalah fungsi otot cremaster. Sebagai contoh, apabila kulit pada bahagian dalam paha terdedah kepada rangsangan suhu, pengecutan otot menarik testis ke atas, meletakkannya di persekitaran yang lebih terlindung. Proses ini sesuai dengan refleks dan juga disebut refleks kremaster. Ini adalah refleks luaran semula jadi, yang seperti motor lain refleks otot rangka, saling berkaitan melalui saraf tunjang. Berkat litar ini, otot mampu memberikan tindak balas pengecutan yang cepat terhadap rangsangan tertentu. Yang bertanggungjawab saraf tunjang segmen untuk refleks luaran adalah segmen L1 dan L2. Refleks otot cremasteric juga dapat diperhatikan pada haiwan. Beberapa haiwan malah menarik kembali testis ke rongga perut sebagai tindak balas terhadap rangsangan tertentu. Oleh kerana refleks kremaster dipicu terutamanya oleh sejuk rangsangan, ada lama bercakap dalam konteks termoregulasi testis yang berasingan. Anggapan umum pada masa itu adalah bahawa gerakan refleks bertujuan untuk mewujudkan tahap tempered yang ideal untuk sperma pengeluaran dengan mengatur bekalan haba di lingkungan testis. Oleh itu, fungsi otot cremaster tidak berkaitan dengan pembiakan. Walau bagaimanapun, kerana refleks kremasterik menyebabkan testis mendekat ke badan walaupun semasa rangsangan kuat, hubungan dengan termoregulasi kini dianggap kontroversial. Semasa rangsangan, refleks mungkin hanya menunjukkan orgasme akan datang. Walau bagaimanapun, tesis termoregulasi asal tidak dikesampingkan sepenuhnya walaupun selepas pemerhatian ini.

Penyakit

Refleks kremaster otot cremasteric mungkin berkelakuan tidak normal dan, misalnya, mungkin terlalu kuat atau terlalu ringan. Dalam beberapa keadaan, pergerakan refleks dapat berhenti sepenuhnya. Tingkah laku refleks yang tidak normal jenis ini mungkin merujuk kepada periferal dan pusat kerosakan saraf. Sebagai contoh, saraf tunjang segmen L2 dan L3 mungkin dipengaruhi oleh lesi yang biasanya disebabkan oleh infark tulang belakang atau penyakit degeneratif dan radang pusat sistem saraf. Dalam konteks ini, selain penyakit autoimun multiple sclerosis, degeneratif sistem saraf penyakit ALS harus disebut antara lain. Walau bagaimanapun, tindak balas refleks yang berlebihan pada otot kremasterik juga boleh berlaku dalam konteks dystopiia testis seperti testis yang tertunda. Dystopiia testis adalah malformasi sepihak atau bilateral testis, kerana ia mungkin berlaku dalam konteks mutasi dan pelbagai penyakit keturunan. Dalam konteks ini, testikel pendinding adalah testis yang biasanya terletak di skrotum tetapi bertindak balas terhadap rangsangan luar dengan refleks kremaster yang sangat meriah. Reaksi yang meriah ini menjadikan mereka seketika berubah menjadi penyetempatan yang menyimpang, seperti lokasi skrotum tinggi atau inguinal. Dystopia testis ini tergolong dalam kepincangan retraktil dan tidak semestinya dirawat selagi orang yang terjejas tidak menghidapinya. Walau bagaimanapun, jika testis yang tidak berfungsi tidak berada dalam kedudukan skrotum pada kebanyakan masa, pembedahan pembetulan mungkin masuk akal. Otot cremaster juga boleh terkena penyakit itu sendiri. Walau bagaimanapun, penyakit otot khas seperti serat otot koyak atau keradangan otot berlaku agak jarang di rantau ini. Periferal kerosakan saraf berlaku lebih kerap. Sebagai contoh, neuropati boleh mempengaruhi otot ini, seperti yang dicetuskan oleh kekurangan zat makanan, Pelbagai penyakit berjangkit, atau keracunan.