Cendawan: Keracunan Cendawan (Mycetism)

Keracunan jamur biasanya disebabkan oleh komponen dalam cendawan (mikotoksin) yang tertelan ketika cendawan yang dimakan dimakan. Walau bagaimanapun, jumlah sebenar kes ini jauh lebih rendah daripada tahap kesedaran mengenai keracunan jamur. Akibatnya, bagaimanapun, boleh menjadi serius, yang mengakibatkannya hati kegagalan dan juga kematian.

Berhati-hati dengan buah yang jatuh

Di Eropah, kira-kira 150 spesies cendawan diketahui beracun, walaupun mungkin ada beberapa lagi cendawan yang juga boleh dikelaskan sebagai beracun. Penyelidik telah menemui sejumlah toksin lain yang dihasilkan oleh cendawan dalam beberapa tahun kebelakangan ini. Contohnya, wakil yang tidak berbahaya menghasilkan etanol, iaitu alkohol, dengan semua kesan sampingan yang diketahui. Sekiranya jus diekstrak dari buah jatuh yang berjamur, bahan patogen (misalnya, patulin) dapat dijumpai.

Kulat dalam makanan berjamur

Makanan berkulat seperti berkulat roti boleh menyebabkan teruk hati merosakkan dan mempromosikan kanser - pelakunya adalah racun aflatoksin. Para saintis juga telah menemui bahan-bahan jamur di - tidak kelihatan rosak - kopi, muesli, daging dan makanan lain (contohnya, ochratoxin, deoxynivalenol), yang mungkin boleh merosakkan organ, menyebabkan kanser dan mencetuskan reaksi alahan. Namun, masih belum jelas seberapa tinggi bahaya itu.