Infarksi Miokard (Serangan Jantung): Terapi Pembedahan

Selepas infark, pesakit mesti mendapat rawatan perubatan intensif terlebih dahulu. Ini diikuti oleh primer campur tangan koronari perkutaneus (PCI) infark arteri (= penyebab stenosis koronari; lihat di bawah) dalam kes STEMI. Sebaik-baiknya, masa untuk PCI mestilah kurang dari 90 minit. Faktor penentu adalah masa di mana diagnosis STEMI dibuat berdasarkan penemuan ECG:

 • Campur tangan koronari percutaneus* (PCI) atau intervensi koronari perkutan (singkatan PCI; sinonim: angioplasti koronari transluminal perkutaneus, PTCA; Bahasa Inggeris: angioplasti koronari transluminal perkutaneus) - digunakan untuk melebarkan koronari stenosed (menyempit) atau sepenuhnya tersembunyi (arteri yang mengelilingi sekitarnya) jantung dalam bentuk karangan bunga dan membekalkan otot jantung dengan darah) (= revaskularisasi; revaskularisasi). Prosedur ini adalah pilihan terapi pertama dalam infark miokard akut dan boleh digunakan lebih jauh untuk rawatan sindrom koronari akut yang tidak stabil. Untuk maklumat lebih lanjut mengenai PCI lihat di bawah “Campur tangan koronari percutaneus (PCI) ”.

Kemungkinan operasi selepas infark miokard (serangan jantung) adalah:

 • Pembedahan pintasan * - mengalihkan koronari yang menyempit atau tersekat (arteri koronari) dengan merapatkannya. Potongan kecil dari vena dari bawah atau atas kaki (aortokoronari vena bypass) atau jalan memutar dari saluran dalaman arteri (pintasan arteri mamalia dalaman) digunakan untuk tujuan ini.
 • Kontra pengisian balon intraaortik (IABP) - ini meningkatkan output jantung (HRV) sebanyak 10-20%.
 • Pacemaker - untuk aritmia jantung (lihat di bawah masing-masing aritmia jantung).

* Lihat juga di bawah koronari jantung penyakit (PJK) / Operatif terapi.

Catatan lebih lanjut

 • Pada 30-40% daripada semua pesakit infark miokard, penyakit multivessel terdapat sebagai tambahan kepada penyebab stenosis koronari (= infark arteri). Kajian menunjukkan bahawa terdapat kelebihan yang signifikan untuk revaskularisasi lengkap pencegahan semasa intervensi koronari perkutan primer (PCI).
 • Menurut garis panduan, aspirasi trombus manual oleh kateter ("penyelamatan darah bekuan dari saluran koronari yang tersumbat ”) harus dipertimbangkan untuk rawatan infark miokard elevasi segmen ST (STEMI) semasa PCI. Percubaan TOTAL (Percubaan rawak trombektomi aspirasi manual + PCI vs PCI Sendiri di STEMI; di 20 negara, 10,732 pesakit dengan STEMI) mencabar pendekatan ini. Pada 5,033 pesakit, aspirasi trombus manual dilakukan secara rutin sebagai sebahagian daripada PCI primer. Kejadian serius (infarksi miokardium, jantung kejutan atau teruk jantung kegagalan /kegagalan jantung, kematian kardiovaskular) tidak dicegah dengan ketara oleh prosedur ini. Pada kadar 6.9% (trombektomi) dan 7% (kumpulan kawalan tanpa trombektomi), kadar kejadian pada 6 bulan tidak jauh berbeza. Walau bagaimanapun, terdapat perbezaan yang signifikan untuk kadar apoplexy; ini mengejutkan dua kali lebih tinggi pada bahagian lengan trombektomi seperti pada bahagian kawalan kajian (satu peratus berbanding 0.5%, p = 0.002).
 • Dalam percubaan DANAMI 3-PREMULTI terhadap 627 pesakit dengan STEMI akut, PCI primer hanya dibuka kembali atau stent ("merapatkan") saluran infark (luka penyebab) pada 313 pesakit. Selebihnya 314 pesakit menjalani revaskularisasi lengkap yang dipandu FFR. Setelah jangka masa tindak lanjut rata-rata 27 bulan, kumpulan pesakit yang mengalami lesi pelakunya menunjukkan kejadian akhir pada 22% kes. Sebaliknya, kumpulan dengan revaskularisasi lengkap menunjukkan peristiwa titik akhir hanya dalam 13% kes (HR 0.65; 95% CI 0.38-0.83, p = 0.004). Di sini, kadar pencegahan semula juga hampir 70% lebih rendah. Walau bagaimanapun, tidak ada perbezaan yang signifikan dalam kematian semua penyebab atau kadar refarksi. Catatan: Pada pesakit dengan penyakit koronari 3-kapal, manfaat revaskularisasi lengkap lebih ketara daripada pada pesakit dengan penyakit 2 atau 1-kapal.
 • Kajian Norway Selepas Lapan Puluh mengesahkan bahawa pesakit yang stabil secara klinikal dengan infark miokard tanpa peningkatan ST berterusan yang berumur sekurang-kurangnya 80 tahun juga mendapat manfaat daripada campur tangan koronari perkutan atau pembedahan pintasan selain ubat terapi (SEBAGAI, clopidogrel, berat molekul rendah heparin, penyekat beta, dan statin). Oleh itu, kebarangkalian mencapai titik akhir gabungan (infark miokard, revaskularisasi kecemasan, strok, dan kematian) dikurangkan sebanyak 47%.

Pesakit dengan sindrom koronari akut

Pada pesakit dengan sindrom koronari akut (ACS; sindrom koronari akut), faedah awal angiografi koronari (prosedur radiologi yang menggunakan agen kontras untuk memvisualisasikan lumen (dalaman) arteri koronari (arteri yang mengelilingi jantung dalam bentuk dan bekalan koronari darah ke otot jantung)) diikuti dengan revaskularisasi (penghapusan penyumbatan ke saluran darah tersekat kapal) - biasanya dengan campur tangan koronari perkutan (PCI; lihat di atas) - didokumentasikan dengan baik. Satu kajian menggunakan data yang dianalisis dari pendaftar Denmark pesakit (54,600 orang) yang dimasukkan ke hospital untuk ACS pertama memberikan data yang sah dalam hal ini. Penulis mengelaskan pesakit dengan angiografi dalam 3 hari pertama kemasukan ke hospital seawal, dan selebihnya sebagai pesakit dengan strategi rawatan invasif konservatif. Mereka membentuk dua kumpulan 10,000 pesakit dari masing-masing. Kedua-dua kumpulan mengandungi kira-kira 20% pesakit yang tidak stabil angina ( "dada sesak ”; bermulanya tiba-tiba kesakitan di kawasan jantung), kira-kira satu pertiga dengan infark miokard elevasi bukan ST (NSTEMI), dan seperlima dengan infark miokard elevasi ST (STEMI). Kumpulan pesakit dengan campur tangan awal strategi yang diterima angiografi selepas satu hari. Dalam kumpulan yang dirawat secara konvensional, angiografi berlaku selepas rata-rata lima hari pada 58% pesakit. Pesakit pada awal invasif terapi kumpulan strategi menjalani revaskularisasi invasif dalam 77% kes; pada pesakit yang dirawat secara konvensional, ini hanya berlaku pada 42% kes. Keputusan:

 • . campur tangan awal kumpulan strategi menunjukkan kematian semua sebab (kadar kematian) yang jauh lebih baik berbanding dengan yang kemudian: 7.3 berbanding 10.6
 • Pesakit warga tua mendapat manfaat terutamanya campur tangan awal: 60 hari selepas kemasukan ke hospital, lebih sedikit pesakit yang meninggal kerana masalah jantung: 5.9 berbanding 7.6
 • Rawat inap untuk infark miokard jarang berlaku dengan campur tangan awal: 3.4 berbanding 5.0%; pesakit> 75 tahun mendapat manfaat terutamanya: 11.9 berbanding 17.3%, pesakit <75 tahun tidak mendapat faedah sama sekali: 3.4 berbanding 3.7
 • Pesakit infark miokard juga mendapat manfaat dari strategi awal, seperti yang diharapkan; kadar kematian jantung (kadar kematian yang berkaitan dengan jantung): 6.9 berbanding 9.3
 • Pesakit yang tidak stabil angina tidak menunjukkan perbezaan yang signifikan bagi 2 kumpulan: 1.5 berbanding 0.9