Nilai PH dalam air kencing

Definisi - Berapakah nilai pH normal dalam air kencing?

Nilai pH dalam air kencing bervariasi antara 4.8 dan 7.6, yang bermaksud bahawa air kencing boleh bersifat berasid, neutral atau kimia. Biasanya, air kencing sedikit berasid dan mempunyai nilai pH sekitar 6.0. Nilai pH bergantung pada diet, ubat-ubatan, gaya hidup dan pengaruh seperti tekanan atau kurang tidur dan penyakit seperti jangkitan saluran kencing atau gout. Seorang vegetarian diet meningkatkan nilai pH dalam air kencing, sedangkan nilai pH agak berasid ketika makan daging dan berpuasa.

Adakah nilai pH berubah-ubah sepanjang hari?

Nilai pH dalam air kencing berubah-ubah sepanjang hari. Kira-kira normal nilai pH dalam air kencing sepanjang hari boleh kelihatan seperti ini: Air kencing pagi biasanya sedikit berasid. Selepas makan, banjir berlaku.

Ini bermaksud bahawa nilai pH dalam air kencing harus mencapai sekurang-kurangnya 6.8 sekitar 1 hingga 2 jam setelah makan. Sepanjang hari ada "naik dan turun" nilai pH dalam air kencing.

  • 6:6.3: pH dalam air kencing XNUMX
  • 10:7.0: pH dalam air kencing XNUMX
  • 1:6.5: pH dalam air kencing XNUMX
  • 4 petang: pH dalam air kencing 6.8
  • 19:6,3: ph dalam air kencing XNUMX
  • 10 petang: pH dalam air kencing 7.1

Adakah nilai pH optimum?

Nilai pH dalam air kencing berubah-ubah secara semula jadi sepanjang hari dan mempunyai jarak toleransi antara 4.8 dan 7.6. Nilai pH bergantung pada diet. Air kencing biasanya sedikit berasid dan rata-rata mencapai nilai pH sekitar 6.0.

Tidak ada nilai pH yang optimum seperti di darah. Ini kerana air kencing berfluktuasi pada siang hari dan dipengaruhi oleh pelbagai faktor. Nilai pH yang terlalu rendah (berasid) dan tinggi (asas) yang tidak berada dalam lingkungan toleransi harus diperhatikan. Mereka boleh menunjukkan penyakit atau diet yang tidak sihat.