Paleokorteks: Struktur, Fungsi & Penyakit

Paleokorteks adalah sebahagian daripada serebrum. Bersama dengan archicortex, ia membentuk alokasi. Ia bertanggungjawab untuk memproses penciuman di otak.

Apa itu paleokorteks?

Paleokorteks atau paleokorteks adalah bahagian dari korteks serebrum, korteks serebri. Perkataan "paleo" diterjemahkan menjadi "purba." Berkembang, serebrum terdiri daripada striatum, paleocortex, archicortex, dan neocortex. Dari sudut pandang filogenetik, paleokorteks adalah, menurut namanya, bahagian tertua dari korteks serebrum. Bersama dengan archicortex ia membentuk alokasi. Dengan strukturnya membentuk penciuman otak. Di samping itu, ia menempati sebahagian kecil dari frontobasally serebrum. Paleokorteks terbahagi kepada tiga lapisan. Fungsinya merangkumi penerimaan dan penghantaran semua dorongan penciuman dari penciuman saraf. Petua penciuman diproses dan didiskriminasikan melalui penciuman otak. Mentol penciuman tergolong dalam paleokorteks. Ini secara visual mengingatkan pada a rama-rama antena. Dari sudut pandangan evolusi, rasa bau mewakili sumber maklumat yang penting. Kesan deria lain seperti rasa sangat berkaitan dengannya. Di samping itu, sistem ini memberi amaran akan keadaan berbahaya secara berterusan. Secara anatomi, keanehan ditunjukkan dalam bentuk bahawa maklumat dari bau, tidak seperti kesan deria yang lain, dilakukan dari hidung terus ke korteks serebrum. Peralihan yang ada di Thalamus dihilangkan sepenuhnya di sini.

Anatomi dan struktur

Korteks serebrum atau korteks serebri adalah bahagian otak terminal. Ini disebut telencephalon dan secara histologi terdiri daripada isokorteks dan alokasi. Bersama dengan arkorteks, paleokorteks membentuk alokasi. Kedua-duanya mewakili lebih daripada 50% kortikal jumlah. Dalam perjalanan evolusi, ia terus menurun di jumlah dan kepentingan. Alokorteks terdiri daripada tiga lapisan. Secara khusus, ini disebut molina molekul atau stratum molekul. Ia menggambarkan dendrit apikal sel piramidal. Lapisan kedua adalah lamina pyramidalis atau stratum pyramidale. Ia mengandungi badan sel piramidal. Lapisan terakhir ialah lamina multiformis atau stratum oriens. Ia mengandungi dendrit basal sel piramidal. Paleokorteks juga dipanggil korteks penciuman. Ia merangkumi laluan penciuman dan korteks penciuman. Secara terperinci, paleokorteks terdiri daripada bulbus olfactorius dan juga tractus olfaktorius. Selanjutnya, tuberkulum olfactorium, septum dengan stria diagonalis dan korteks prepiriform menjadi miliknya. Begitu juga, bahagian kortikal dari corpus amygdaloideum ditugaskan ke paleokorteks. Sebahagian daripada korteks penciuman dimasukkan ke dalam amigdala.

Fungsi dan tugas

Dari paleokorteks, maklumat penciuman dihantar ke pelbagai pusat autonomi dan juga Thalamus. Yang Thalamus kemudian menyampaikan isyarat ke frontobasal neocortex kawasan-kawasan. Ini membentuk korteks penciuman sekunder yang disebut. Di sana, maklumat yang dirasakan dianalisis, ditafsirkan dan dikenali. Sistem penciuman mengatur fungsi penting dalam mengenali situasi berbahaya. Ini termasuk situasi seperti kebakaran, tetapi juga makanan beracun. Oleh itu, paleokorteks mengawal selera hidup dan pergerakan penghindaran dalam situasi berbahaya. Paleokorteks bertanggungjawab untuk tingkah laku seperti loya sekiranya terdapat bau yang mual. Begitu juga, bau yang menyenangkan ditafsirkan olehnya dan mencetuskan reaksi vegetatif. Rangsangan positif seperti bau makanan yang enak menyebabkan proses seperti air liur melalui aktivitinya. Dalam pembiakan, paleokorteks melakukan sejenis pasangan fungsi pemilihan. Bau pasangan sangat penting dalam tingkah laku kawin dan elemen seperti perancangan keluarga. Melalui bau badan, organisma secara automatik dan secara tidak sedar memeriksa apakah pasangan berpotensi cukup sesuai untuk pemeliharaan spesies dari segi susunan imunogenetiknya. Atas sebab evolusi, pasangan mencari antara satu sama lain dengan tujuan agar keturunan yang berpotensi mempunyai susunan genetik yang optimum. Hanya dengan kandang sistem imun dan kuat fizikal dapat pertahanan terhadap penyakit dan dengan demikian pemeliharaan spesies dapat dijamin. Corpus amygdaloideum terletak di sepertiga anterior lobus temporal dan mempunyai sambungan gentian ke pusat-pusat penting sistem limbic. Di sini mereka memainkan peranan penting dalam modulasi emosi parameter vegetatif. Ini penting dalam mengawal tingkah laku yang dipicu oleh ketakutan dan kemarahan.

Penyakit

Kerosakan dan luka pada paleokorteks membawa kehilangan fungsi sosial dan emosi yang penting. Walaupun a sejuk menunjukkan kesan yang boleh dialami oleh lesi pada paleokorteks. Bau diambil oleh sel reseptor di mukosa hidung. Sekiranya ini tidak berfungsi sepenuhnya kerana bengkak, ini mempengaruhi proses bau. Mereka boleh membawa fakta bahawa tidak ada bau yang dapat dirasakan dan ditafsirkan lagi. Di samping itu, ia memberi kesan pada rasa rasa. Deria bau dan rasa saling berkaitan antara satu sama lain. Makanan dan minuman kehilangan rasa sebaik sahaja deria bau terganggu. Aktiviti fungsional paleokorteks dapat dipengaruhi oleh pengambilan dadah. Sebagai contoh, deria bau berubah apabila kontraseptif seperti pil kawalan kelahiran diambil. Ini mempunyai implikasi dalam pasangan pilihan dan dengan itu dalam pembiakan. Paleokorteks menganggap fungsi penting dalam pembelajaran beremosi memori kandungan. Kenangan disimpan di memori dengan lebih terperinci dan untuk jangka masa yang lebih lama apabila ia terikat dengan bau. Akibatnya, bau positif dikenali lebih cepat dan jarak yang lebih jauh dijauhkan dari bau berbahaya. Dalam penyakit, proses ini tidak lagi dapat dilakukan dengan cukup.