Asid Pantothenic (Vitamin B5): Penilaian Keselamatan

Kumpulan Pakar Inggeris di vitamin and Mineral (EVM) terakhir dinilai vitamin dan mineral untuk keselamatan pada tahun 2003 dan menetapkan apa yang disebut Tahap Atas Selamat (SUL) atau Tahap Panduan untuk setiap mikronutrien, dengan syarat data yang mencukupi tersedia. SUL atau Tahap Panduan ini menunjukkan jumlah mikronutrien maksimum yang selamat yang tidak akan menyebabkan kesan sampingan apabila diambil setiap hari dari semua sumber sepanjang hayat.

Pengambilan harian selamat maksimum untuk asid pantotenik ialah 200 mg. Pengambilan harian selamat maksimum untuk asid pantotenik adalah 33 kali pengambilan harian yang disyorkan oleh EU (Nilai Rujukan Nutrien, NRV).

Nilai ini berlaku untuk lelaki dan wanita dewasa. Oleh kerana kekurangan kajian, ini tidak berlaku untuk wanita hamil dan ibu menyusu.

Tiada laporan kesan buruk daripada pengambilan berlebihan asid pantotenik dari makanan atau tambahan.

Dalam satu kajian, tidak ada kesan sampingan yang berlaku walaupun jumlah 2 g (2,000 mg) asid pantotenik sehari, diambil selama beberapa minggu. Jumlah ini, di mana tidak kesan buruk diperhatikan, melebihi 300 kali lebih besar daripada NRV dan 10 kali lebih besar daripada pengambilan maksimum selamat harian.

Kesan buruk pengambilan asid pantotenik berlebihan hanya diperhatikan melebihi 10-20 g dalam bentuk sesekali cirit-birit (cirit-birit) dan air pengekalan (penahan air).