Fisioterapi untuk keselesaan patella

Keseronokan patella (patella dislokasi) sering disebabkan oleh pergerakan lutut yang tersentak di luar sendi lutut paksi. Ini mengakibatkan perpindahan ke luar patela. Displasia patella atau condyles yang terlalu rata sering menjadi penyebab kehelan patella. Perubahan pada patella itu sendiri dan genu valgum, serta alat ligamen yang terlalu lemah dapat mendorong dislokasi patella. Dalam kebanyakan kes, pemosisian semula berlaku kerana perpanjangan sendi lutut.

Physiotherapy

Dalam kes dislokasi patela, alat otot yang meluruskan patela ke luar biasanya kurang berkembang. Ini harus dibina dengan latihan pengukuhan yang sesuai. Otot yang terkena adalah penambah, M. Sartorius, M. Vastus medialis dari M. Quadriceps femoris, di mana hanya M. Vastus medialis yang berjalan tepat di atas patella.

Otot medial yang lain meluruskan kaki paksi dengan betul sehingga patela tidak dapat menyimpang. Latihan dari "Proprioceptive Neuromuscular Fasciation" (PNF), menjembatani dengan bola di antara lutut untuk mengaktifkan struktur yang terletak di tengah atau kaki latihan paksi di sekolah gait adalah kemungkinan untuk memperkukuhkan. Analisis gaya berjalan disyorkan sebagai penyebab yang mungkin.

Ahli terapi melihat pergerakan gulung yang lengkap dan dapat mengesan kemungkinan penyimpangan dari sendi lutut paksi. Analisis kiprah juga disarankan untuk mengungkap kesalahan dalam pergerakan yang lebih pantas. Di samping itu, perhatian harus diberikan kepada peningkatan kestabilan sendi lutut.

Latihan di permukaan yang tidak rata dengan gabungan kaki latihan paksi sangat sesuai untuk tujuan ini. Hypertonus (peningkatan ketegangan) otot luaran harus dikurangkan dengan teknik tisu lembut untuk mengurangkan tarikan dari luar. Pada fasa akut, dekongestan limfa rawatan saliran atau ais boleh digunakan. Sekiranya ada kesakitan di kawasan patella, rawatan geseran silang (urut and regangan yang pasti kesakitan mata) boleh digunakan untuk meningkatkan darah peredaran di kawasan tersebut dan dengan itu memulakan proses metabolik.