Fisioterapi untuk penyakit dan sakit di bahagian belakang

Belakang kesakitan boleh mempunyai pelbagai sebab. Fisioterapi yang disesuaikan untuk tujuan masing-masing dapat menyokong rawatan konservatif, tetapi juga dapat digunakan untuk pemulihan setelah operasi. Kesakitan di kawasan serviks atau penyakit tulang belakang serviks yang menyebabkan kesakitan tidak jarang berlaku.

Sebab untuk ini adalah mobiliti yang baik kepala, yang sebagai gantinya disertai dengan kestabilan yang agak rendah. Inilah sebabnya kesakitan di kawasan serviks boleh berlaku terutama dalam kemalangan. Tetapi juga cakera tergelincir atau perubahan arthrotik tidak jarang berlaku.

Pada halaman berikut, anda akan mendapat gambaran keseluruhan topik kami di bidang fisioterapi untuk penyakit tulang belakang serviks: >> untuk gambaran keseluruhan: Fisioterapi untuk penyakit tulang belakang serviks Fisioterapi untuk kesakitan pada tulang belakang toraks digunakan terutamanya untuk malformasi, postur yang buruk atau perubahan arthrotik. Tetapi cakera herniasi atau penonjolan boleh berlaku di kawasan BWS dan membuat latihan fisioterapeutik diperlukan. Pada halaman berikut, anda akan mendapat gambaran keseluruhan topik kami dalam bidang fisioterapi penyakit tulang belakang toraks: >> untuk ikhtisar: Fisioterapi untuk penyakit tulang belakang toraks Fisioterapi juga boleh digunakan untuk menyokong sakit pada tulang belakang lumbar.

Sakit di tulang belakang lumbar terutamanya disebabkan oleh perubahan arthrotic atau degeneratif. Pada halaman berikut, anda akan mendapat gambaran keseluruhan topik kami di bidang fisioterapi untuk penyakit tulang belakang lumbar: >> untuk gambaran keseluruhan: Fisioterapi untuk penyakit tulang belakang lumbarBanyak penyakit yang menyebabkan sakit belakang boleh berlaku pada ketinggian tulang belakang yang berbeza. Siapa yang tidak tahu masalah "sakit belakang di pejabat kerana duduk lama" atau "sakit belakang ketika membawa dan berdiri lama"!

Ini dapat ditangguhkan dengan peraturan tingkah laku dan latihan yang mudah. Cakera intervertebral lega, saraf tertekan dan otot dikuatkan. Kata ajaib di sini ialah: pergerakan. Luangkan masa beberapa minit dan punggung anda akan berterima kasih untuknya.