Fisioterapi | Fisioterapi untuk gout

Physiotherapy

Gout boleh menyebabkan keradangan dan perubahan sendi dan oleh itu juga dapat dirawat secara fisioterapi. Program latihan yang disasarkan juga dapat mengurangkan berat badan berlebihan atau statik yang tidak baik sebagai tekanan sendi tambahan. Penting untuk melatih yang terjejas sendi hanya dalam selang waktu tanpa serangan.

Semasa serangan akut dari gout, sendi harus terhindar. Dalam fisioterapi, krioterapi, pembalut mampatan, manual saliran limfa atau lemah lembut kesakitan-bergerak bebas boleh dipertimbangkan untuk tujuan ini. Selama selang bebas serangan, fungsi sendi harus dijaga dan diperbaiki dengan program mobilisasi yang disasarkan.

Selain latihan aktif, teknik dari terapi manual juga dapat digunakan. Sekiranya mekanik sendi jelas terhad, adalah mustahak untuk mengelakkan kemungkinan kerosakan akibat yang lain sendi dengan menstabilkannya secara berotot, sedar melihat mekanisme mengelak dan melegakan postur dan mengelakkannya jika mungkin. Penyakit metabolik yang mendasari tidak dapat diubati dengan rawatan fisioterapeutik, tetapi latihan senaman yang seimbang secara amnya membawa kepada keadaan metabolik yang lebih baik dan mendorong penyingkiran produk sisa metabolik, yang dapat mengurangkan gejala gout.

latihan

Untuk semua sendi, pergerakan dalam rentang pergerakan fisiologi meningkatkan keadaan metabolik pada sendi, menguatkan rawan dan mengekalkan fungsi sendi. Gout membawa kepada deposit di sendi, bursae dan tendon. Terapi senaman yang tepat dapat memperbaiki keadaan metabolik dan menggerakkan tisu.

. sendi metatarsophalangeal jari kaki terutamanya sering terkena. 1) Sendi dapat digerakkan secara aktif dengan melakukan latihan mencengkam atau dengan meregangkan jari kaki. Latihan mobilisasi pasif di mana pesakit secara bebas mencengkam jari kaki dan menggerakkan pasangan bersama antara satu sama lain.

Mobilisasi dapat dilakukan 15-20 kali setiap arah pergerakan dalam 3 set, jika perlu beberapa kali sehari. Beban berlebihan mesti dielakkan dengan ketat, dan latihan harus dihentikan jika kesakitan berlaku. 2) Untuk menggerakkan sendi lain, penting untuk berlatih dengan pengurangan berat badan jika mungkin. Pergerakan untuk bahagian bawah kaki yang mudah pada sendi dijumpai semasa berbasikal atau di cross-trainer. Julat pergerakan harus ditingkatkan dengan perlahan semasa latihan. Anda boleh mendapatkan lebih banyak latihan dalam artikel Latihan mobilisasi