Prognosis | Fisioterapi untuk merawat siku tenis

Prognosis

Secara keseluruhan, kemungkinan pemulihan dari tenis siku baik. Sebagai peraturan, langkah-langkah konservatif sudah cukup dan jika pembedahan diperlukan, prognosisnya baik walaupun selepas pembedahan. Walaupun begitu, ada kes-kes di mana tidak ada atau hanya sedikit kelegaan yang dicapai, tetapi ini jarang terjadi. Semakin baik anda mengambil bahagian dalam terapi konservatif, semakin tinggi kemungkinan anda kesakitan akan diperbaiki.

Profilaksis

Seperti kebanyakan gambar klinikal, tenis siku dapat dicegah hingga tahap tertentu. Sudah tentu, tidak pernah ada perlindungan 100%, tetapi jika anda memperhatikan beberapa perkara, anda dapat mengurangkan risiko terkena kerengsaan lampiran tendon. Ketegangan monoton pada lengan otot harus dielakkan jika boleh.

Namun, jika pekerjaan anda memerlukan tekanan yang berterusan, pastikan anda mempunyai teknik yang bersih dan postur yang betul. Elakkan tekanan yang tidak betul! Rehat pendek, biasa regangan dan latihan yang disasarkan untuk otot yang tertekan juga disyorkan. Sekiranya perlu, juga mungkin mempengaruhi kesihatan otot dan mereka tendon melalui diet dan dengan itu mencegah tenis siku.

Latihan regangan

Anda boleh dan harus menyokong rawatan fisioterapeutik dengan melakukan senaman sendiri di rumah. Beberapa contoh latihan untuk regangan yang terjejas lengan otot boleh didapati di bawah. Sentiasa menjalankan latihan mengikut perasaan anda sendiri.

Ini bermaksud sekiranya badan anda memberi isyarat kepada anda melalui kesakitan atau rasa tidak selesa bahawa latihan itu (belum) sesuai untuk anda, jangan lakukan latihan atau hanya sejauh mana tubuh anda bertoleransi. Masa dan pengulangan dalam penerangan adalah nilai yang hampir dan tidak semestinya mesti dicapai. Sekiranya anda tidak pasti mengenai pelaksanaan latihan atau jika anda tidak tahu sama ada anda dibenarkan melakukan latihan, sila berbincang dengan doktor dan / atau ahli fisioterapi anda. Berdiri tegak dengan kaki anda tersebar selebar bahu.

Pastikan bahu anda berada pada ketinggian yang sama dan anda tidak memusingkan badan semasa melakukan senaman. Anda juga boleh melakukan senaman ini semasa duduk. Walaupun begitu, jaga postur tegak dan letakkan kedua kaki dengan kuat di atas lantai.

Sekiranya perlu, berdiri atau duduk di hadapan cermin untuk memeriksa postur anda. Sekiranya anda ingin meregangkan lengan kanan, bengkokkan siku kanan sehingga telapak tangan menghadap ke lantai dan buat penumbuk yang longgar. Pegang tangan kanan dari atas dengan tangan kiri anda dan tekan sedikit ke bawah.

Betulkan tangan kanan pada kedudukan ini dan kemudian perlahankan lengan ke hadapan. Anda mungkin sudah merasakan tarikan di sebelah kanan anda lengan dan mungkin juga di anda pergelangan tangan. Pastikan jari-jari tangan kanan anda tetap bengkok.

Sekiranya anda ingin meningkatkan tarikan, putar lengan kanan dalam keadaan tegang sehingga hujung jari tangan kanan menunjuk ke arah luar. Untuk melemahkan tarikan, bengkokkan siku sedikit. Tahan regangan selama kira-kira 60-90 saat dan ulangi latihan sebanyak 3 kali.

Berdiri tegak, kaki membentang selebar bahu. Pastikan bahu anda berada pada ketinggian yang sama dan anda tidak memusingkan badan semasa melakukan latihan. Anda juga boleh melakukan senaman ini semasa duduk.

Walaupun begitu, jaga postur tegak dan letakkan kedua kaki dengan kuat di atas lantai. Sekiranya perlu, berdiri atau duduk di depan cermin untuk memeriksa postur anda. Sekiranya anda ingin meregangkan lengan kanan, bengkokkan siku kanan sehingga telapak tangan menghadap ke atas dan meregangkan jari anda.

Pegang tangan kanan /jari dengan tangan kiri anda dari atas dan tekan sedikit ke bawah. Betulkan tangan kanan pada kedudukan ini dan kemudian perlahankan lengan ke hadapan. Anda mungkin sudah merasakan tarikan di lengan kanan dan juga di lengan bawah pergelangan tangan atau jari.

Pastikan jari-jari tangan kanan tetap memanjang dan bahawa anda telah memasukkan ibu jari. Sekiranya anda ingin meningkatkan tarikan, putar lengan kanan dalam keadaan regangan tambahan sehingga hujung jari tangan kanan menunjuk ke dalam. Untuk mengurangkan tarikan, bengkokkan siku sedikit. Tahan regangan selama kira-kira 60-90 saat dan ulangi latihan 3 kali. Untuk latihan selanjutnya sila rujuk artikelnya Tenis Siku Peregangan Latihan dan Latihan dengan Tenis Siku.