Penganalisis Ketebalan Retina

Retinal Thickness Analyzer (RTA) adalah oftalmologi (penjagaan mata) sistem diagnostik penglihatan yang digunakan untuk menentukan ketebalan retina, memvisualisasikan saraf optik, dan melihat lapisan subretinal (tisu yang terletak di bawah retina). Sistem ini digunakan untuk pengesanan awal glaukoma (glaukoma - peningkatan tekanan intraokular dengan kemerosotan penglihatan) dan degenerasi makula (macula lutea - bintik kuning - adalah titik penglihatan paling tajam pada retina. Perbezaan dibuat antara bentuk kering biasa dan bentuk basah yang jarang berlaku akibat degenerasi makula yang berkaitan dengan usia, yang kedua-duanya berkaitan dengan kehilangan fotoreseptor). Lebih-lebih lagi, pengimejan topografi cakera optik (tempat keluar dari saraf optik dari bola mata) juga mungkin.

Petunjuk (bidang permohonan)

 • Glaukoma - Hasil daripada pengesahan oleh kajian klinikal yang bertanya sama ada optik kerosakan saraf terdapat pada pesakit glaukoma sementara sebelum kemungkinan kehilangan medan visual, prosedur ini digunakan dalam pencitraan topografi dari titik keluar dari saraf optik. Oleh kerana kemungkinan visualisasi saraf optik, ada pilihan untuk mengesan penggalian (berongga) saraf optik, yang disebabkan, misalnya, oleh peningkatan tekanan dalaman di hadapan glaukoma, supaya RTA sebagai alat pengesanan awal sangat penting untuk diagnostik.
 • Retinopati diabetes (retinopati diabetes - jenis 2 kencing manis penyakit sekunder yang berkaitan yang secara klinikal kelihatan sebagai pengurangan atau kehilangan penglihatan. Kerosakan pada yang kecil darah kapal (microangiopathy) menyebabkan kerosakan retina sehingga kehilangan medan visual dapat terjadi). - RTA dilakukan di sini sebagai sistem penyaringan dan kawalan.
 • Degenerasi makular (AMD) - Selain itu, RTA harus dipertimbangkan dalam pemeriksaan pemeriksaan untuk mengendalikan degenerasi makula yang ada.
 • Kerosakan idiopatik pada lapisan retina atau vitreoretinal - menggunakan RTA, cystic intraretinal - terletak di retina - perubahan tisu, serta penebalan tisu dan tidak bergantung pada usia degenerasi makula dapat dikesan.
 • Uveitides - di bawah istilah "uvea" struktur vaskular bahagian dalam mata diringkaskan; ini merangkumi koroid (choroid), yang iris (iris) dan badan sinar (badan silia). Keradangan struktur ini disebut "uveitis".
 • vena oklusi, edema makula pasca operasi.

Prosedur

Prinsip Analisis Ketebalan Retina didasarkan pada pencitraan topografi retina (retina) dengan memproyeksikan sinar laser ke retina dan menganalisis gambar fundus yang dihasilkan (gambar fundus mata melalui dilatasi murid. Fundus adalah dinding dalaman bola mata yang dapat dilihat melalui vitreous yang telus). Mengenai prosedur RTA:

 • Oleh kerana resolusi sistem peperiksaan yang sangat tinggi, terdapat keperluan untuk mydriasis (pelebaran murid) oleh parasimpatolitik seperti atropin (parasimpatolitik sebab dilancarkan murid).
 • Berikutan murid-Prosedur peleburan, prosedur yang serupa dengan mikroskop lampu-slit (alat optik yang membolehkan pemeriksa melihat mata yang diperbesar dengan memancarkan sinar cahaya) - sinar laser diproyeksikan ke mata yang diperiksa dan gambar yang dihasilkan dilihat pada sudut yang setanding dengan mikroskopi lampu celah.
 • Gambar yang dirakam mewakili keratan rentas retina optik dan ditangkap oleh kamera khas canggih dan kemudian didigitalkan.
 • Dengan mengira jarak antara vitreoretinal (= berdekatan dengan permukaan dalaman retina (retina), terutamanya di bahagian anterior lapisan luar vitreous yang lebih padat (corpus vitreum), terbentuk dari membran bawah permukaan permukaan dalaman retina dan lapisan fibril vitreous nipis) dan lapisan chorioretinal (= lapisan chorionic (lapisan choroidal), yang berdekatan dengan lapisan luar retina.) penentuan ketebalan lapisan retina adalah mungkin.
 • Dengan mengarahkan sinar laser ke kawasan yang berbeza dari retina, pengukuran ketebalan retina yang khusus untuk kawasan dapat dilakukan.

Kelebihan Analisis Ketebalan Retina dibandingkan dengan HRT (Heidelberg Retina Tomograph - sistem oftalmologi untuk pencitraan tiga dimensi cakera optik dan kawasan retina sekitarnya) termasuk yang berikut:

 • RTA memberikan gambar atau rakaman video dengan resolusi lebih tinggi bagi setiap kawasan retina.
 • Dengan menggunakan RTA, pemeriksaan yang lebih komprehensif mengenai retina dari segi luas adalah mungkin.

Tidak ada komplikasi atau keadaan yang diketahui yang mendorong rawatan tanpa menggunakan RTA. Dalam fungsinya sebagai metode penyaringan, prosedur RTA mengarah, antara lain, kepada pengesanan glaukoma yang lebih awal, jadi ada peluang untuk menjaga penglihatan seorang pesakit glaukoma. Kehadiran prosedur RTA dalam pemeriksaan pemeriksaan untuk berkaitan dengan usia degenerasi makula (AMD) juga berkembang.