Selesema

Kursus, gejala dan tempoh selsema boleh berbeza dari satu kes ke kes yang lain. Anatomi peribadi dan kerentanan terhadap beberapa gejala juga menentukan perjalanan penyakit ini. Selain gejala biasa seperti batuk, rhinitis dan serak, telinga tengah jangkitan atau radang paru-paru juga boleh menemani selesema.

Sama ada kejadian seperti itu bergantung pada patogen keradangan yang tepat, tingkah laku seseorang semasa penyakit atau rawatan ubat tertentu. Walaupun begitu, jangkitan virus selesema konvensional dapat diperkirakan dan diklasifikasikan berdasarkan peraturan praktik semasa penyakit ini. Salah satu peraturan praktis yang paling terkenal adalah selsema meningkat selama tiga hari, menunjukkan gejala penuh selama tiga hari dan kemudian memerlukan tiga hari untuk mereda. Gejala-gejala tertentu dapat ditentukan secara kasar pada setiap fasa, tetapi permulaan dan urutan gejala secara khusus jarang dapat diramalkan

Ini adalah tempoh inkubasi

Masa inkubasi menggambarkan jangka masa di mana jangkitan dengan patogen telah berlaku tetapi belum ada gejala yang muncul. Patogen sejuk terletak di selaput lendir hidung, mulut dan tekak, bertahan di sana pertahanan pertama dari sistem imun dan membiak sejak itu di badan. Proses ini pada mulanya tidak disedari, hanya tanda-tanda kelemahan pertama dan keletihan boleh muncul.

Tempoh inkubasi hanya berakhir apabila patogen berlipat ganda sehingga keluhan subjektif seperti leher berlaku calar dan sakit anggota badan. Dengan selesema virus biasa, tempoh pengeraman biasanya sekurang-kurangnya 2 hari. Tempoh inkubasi yang lebih lama dapat dijelaskan terutamanya oleh pertahanan imun individu atau keagresifan patogen. Yang sebenarnya selesema, yang berlaku terutamanya bermusim, mempunyai masa inkubasi yang lebih lama. Selsema bakteria juga selalu dibezakan dari selesema konvensional dari segi perjalanan, gejala dan tempoh pengeramannya.

Gejala fasa awal

Walaupun penyakit selsema boleh sangat berbeza, terdapat simptom awal yang biasa dirasakan oleh penyakit ini. Segera setelah masa inkubasi, fasa pertama pertahanan imun mengikuti, yang terdiri terutamanya dari pengurangan proses metabolik dalam tubuh dan menumpukan perhatian sistem imun memerangi patogen. Ini menampakkan diri pada otot, sendi dan sakit anggota badan serta sedikit peningkatan suhu pada awalnya sekitar 37-38 ° C.

Gejala tempatan awal, yang secara langsung disebabkan oleh patogen itu sendiri, juga boleh terjadi pada tekak, hidung or mulut kawasan. Selalunya ini adalah sedikit calar tekak, tetapi juga dapat menyebabkan kerengsaan laring dalam bentuk penjelasan tekak atau tanda pertama selesema dan pembentukan lendir di hidung. Orang yang terjejas juga sering melaporkan a membakar sensasi di hidung.

Maklumkan juga kepada diri anda mengenai perkara ini: Masa inkubasi dalam keadaan sejuk Walaupun gejala tempatan pertama, yang secara langsung disebabkan oleh patogen itu sendiri, boleh terjadi di tekak, hidung atau mulut kawasan. Selalunya ini adalah goresan kerongkong, tetapi juga boleh menyebabkan kerengsaan laring dalam bentuk pembersihan tekak atau tanda pertama rinitis dan pembentukan lendir di hidung. Orang yang terjejas juga sering melaporkan a membakar sensasi di hidung. Maklumkan juga kepada anda mengenai perkara ini: Masa inkubasi dalam keadaan sejuk