Sakit tulang belakang semasa latihan | Latihan untuk sakit dada

Sakit tulang belakang semasa latihan

Sakit dada juga boleh berlaku semasa latihan. Biasanya ini berlaku apabila pemanasan tidak mencukupi dan regangan sebelum latihan atau ketika otot berlebihan dengan latihan yang terlalu intensif. Pelaksanaan pergerakan yang salah, terutamanya semasa disasarkan latihan kekuatan, juga boleh menyebabkan ketegangan dan terhasil kesakitan.

Sekiranya berat terlalu tinggi, regangkan atau otot koyak serat juga boleh berlaku, yang memerlukan rawatan lebih lanjut. Kesalahan yang sering dilakukan oleh atlet semasa latihan adalah latihan sepihak. Sekiranya, sebagai contoh, hanya dada otot dilatih dan bukan lawan, iaitu otot belakang, ketidakseimbangan berlaku yang boleh menyebabkan kejang, pemendekan otot, pergerakan terhad, postur yang lemah dan kesakitan. Oleh itu, penting semasa latihan untuk selalu memastikan bahawa varieti ini bervariasi dan mengambil masa yang cukup sebelum dan sesudahnya panaskan dan regangan.

Terapi / rawatan

Terapi dan rawatan untuk sakit dada apa-apa jenis selalu bergantung kepada penyebab kesakitan. Selain masalah otot, penyakit yang lebih serius seperti masalah dengan perut, esofagus atau tulang belakang juga boleh menyebabkan kesakitan. Oleh itu, penting untuk mengesahkan diagnosis oleh doktor yang berpengalaman sebelum memulakan terapi atau rawatan.

Jika sakit dada disebabkan oleh postur dan ketegangan yang buruk atau oleh latihan yang terlalu intensif atau salah, rawatan fisioterapeutik biasanya dapat mengatasi masalah dengan baik. Terapi ini merangkumi antara lain: Sekiranya anda melihat masalah dalam diri anda dan ini menjadi lebih teruk dari masa ke masa atau berlaku tanpa sebab yang boleh dikenali, jangan teragak-agak untuk berjumpa doktor untuk menyingkirkan penyakit yang lebih serius dan, jika perlu, mulakan terapi.

  • Aplikasi pemanasan dan / atau penyejukan
  • Elektroterapi untuk merangsang dan merehatkan otot
  • Terapi manual
  • urutan
  • Latihan postur
  • Disasarkan regangan dan latihan pengukuhan untuk membantu mereka yang terjejas untuk mengatasi kesakitan dan memastikan bahawa mereka tetap bebas dari kesakitan dalam jangka masa panjang.