Latihan kekuatan

Latihan Kekuatan Definisi

Latihan kekuatan adalah mengenai penumpukan otot yang disasarkan dan peningkatan kekuatan, kelajuan dan kekuatan maksimum ketahanan. Untuk mencapai kejayaan latihan yang maksimum, latihan kekuatan mesti disesuaikan dengan tujuan masing-masing. Ini melibatkan perbezaan bentuk beban, jangka masa beban, julat beban dan intensiti beban.

Latihan kekuatan juga boleh digunakan dari perspektif perubatan untuk menstabilkan tulang belakang atau yang lain sendi. Untuk maklumat yang lebih terperinci mengenai latihan kumpulan otot individu dan juga latihan untuk kumpulan otot masing-masing, cukup klik pada gambar! Kekuatan dalam sukan adalah kemampuan, melalui interaksi antara sistem saraf dan otot, untuk mengatasi rintangan luaran, misalnya (dumbbells ketika mengangkat berat) (konsentris), menahan (statik) atau memberi laluan kepada daya tahan (eksentrik).

Menggunakan contoh akhbar bangku, "mendorong" barbel bar akan mengatasi dan menurunkan bar ke dada akan memberi jalan. Kekuatan berlaku dalam empat bentuk semasa latihan berat badan:

  • Daya maksimum
  • Kuasa spring
  • Daya tahan daya
  • Kuasa reaktif

Ini adalah nilai daya yang sengaja dihasilkan terhadap rintangan yang tidak dapat diatasi. Dalam akhbar bangku, ini akan berlaku apabila bar tidak dapat digerakkan dengan kekuatannya sendiri (intensiti lebih tinggi daripada 100%).

. daya maksimum dalam latihan kekuatan mewakili kekuatan asas untuk tiga manifestasi kekuatan yang lain. Dalam latihan kekuatan, kekuatan pantas adalah peningkatan kekuatan yang disebut setiap masa. Seperti kata "cepat", tujuannya adalah mengembangkan kekuatan sebanyak mungkin dalam waktu sesingkat mungkin untuk mempercepat.

Inilah sebabnya mengapa latihan kekuatan untuk kekuatan letupan memainkan peranan yang sangat penting dalam semua sukan di mana pergerakan harus dilakukan dengan cepat. Yang menentukan untuk pengembangan daya yang cepat adalah daya mula (nilai daya 50 ms. Selepas ketegangan otot penguncupan) dan daya letupan (peningkatan daya maksimum semasa pengembangan kekuatan)

  • Badan sendiri (lari pecut)
  • Sekeping peralatan sukan (tembakan) atau
  • Kedua-duanya (berbasikal, mendayung dan lain-lain. )

Kekuatan ketahanan adalah daya tahan otot yang keletihan.

Ini bermaksud dapat menahan beban daya selama mungkin. Jumlah daya yang dikenakan sangat berubah-ubah, dari 30% hingga 75% dari daya maksimum. Ini bukan masalah untuk mengembangkan banyak kekuatan, melainkan untuk mengekalkan kekuatan selama jangka waktu yang mungkin.

Latihan kekuatan kekuatan ketahanan sangat penting untuk sukan ketahanan seperti berenang, mendayung, mendaki dll. Antara menghasilkan dan mengatasi kerja otot, pendek (<200ms) regangan otot berlaku (contohnya ketika melompat turun dari kotak). Ini regangan menyebabkan pretensi pra-kelahiran (otot). Walau bagaimanapun, bentuk kekuatan ini tidak begitu penting dalam latihan kekuatan / pembinaan otot.