Ringkasan | Latihan untuk kerosakan tulang rawan

Ringkasan

Kami sendi sentiasa terdedah kepada tekanan dalam kehidupan seharian. Kesalahan atau kelebihan beban, tetapi juga trauma, boleh menyebabkan rawan kerosakan. The rawan merangkumi kami tulang dan membentuk a kejutan penyerap dan galas gelongsor untuk kami sendi.

Rawan kerosakan menyekat fungsi sendi dan boleh menyebabkan sekatan pergerakan yang menyakitkan. Terapi kerosakan tulang rawan bergantung kepada penyebabnya. Kestabilan otot untuk melegakan radas sendi pasif, latihan paksi untuk mengelakkan beban satu sisi masuk sendi, regangan otot yang dipendekkan, penguatan otot yang lemah dan interaksi pemuatan dan pemunggahan yang seimbang adalah sebahagian daripada terapi untuk kerosakan tulang rawan.

Walau bagaimanapun, keadaan akut biasanya memerlukan imobilisasi sepenuhnya untuk beberapa waktu untuk melegakan tulang rawan. Aplikasi panas atau sejuk kemudian dapat melegakan simptom-simptom seperti perasaan tegang (gabungan sendi) atau kesakitan. Tulang rawan tidak dapat dihasilkan lagi oleh tubuh. Terapi pencegahan - mengekalkan mobiliti pada sendi, mengelakkan tekanan satu sisi dan merancang untuk pertumbuhan semula sendi selepas penggunaan berlebihan - oleh itu sangat penting.

Seimbang diet juga mempunyai pengaruh terhadap keadaan rawan sendi kita. Paling kerosakan tulang rawan bersifat degeneratif, iaitu progresif dan tidak dapat disembuhkan, tetapi dapat dikendalikan dengan baik untuk waktu yang lama dengan terapi konservatif. Pembedahan arthroscopic dapat memulihkan permukaan sendi. Pada peringkat akhir, penggantian sendi endoprosthetic dapat dilakukan.