Ringkasan | Latihan fisioterapi untuk ketidakstabilan sendi bahu

Ringkasan

Sedia ada ketidakstabilan sendi bahu jangan sekali-kali dirawat, kerana boleh mengakibatkan kerosakan yang serius. Rawatan semasa fisioterapi sebahagian besarnya terdiri daripada latihan pengukuhan dan penstabilan, yang dilakukan sama ada di mesin atau tanpa bantuan, dengan tujuan untuk mengimbangi ketidakstabilan sendi bahu. Kerosakan yang ada pada sendi, rawan, tendon atau ligamen tidak dapat disembuhkan dengan rawatan fisioterapi.

Namun, jika otot dilatih dengan cukup dan betul, dan jika pesakit juga diberi latihan latihan, kekurangan dapat dikompensasi dengan baik, sehingga kehidupan sehari-hari yang normal dapat dilakukan kembali. Artikel Fisioterapi setelah dislokasi bahu mungkin menarik bagi anda dalam hal ini. Secara keseluruhan, dapat dikatakan bahawa fisioterapi memainkan peranan yang menentukan dalam rawatan sendi bahu ketidakstabilan semua jenis.

Sama ada sebagai kaedah terapi konservatif atau sebagai rawatan sebelum dan selepas operasi. Untuk mengembalikan kestabilan yang baik sendi bahu dan untuk mengelakkan berlakunya masalah selanjutnya, fisioterapi dapat mencapai kejayaan yang ketara. Sejauh mana dan seberapa cepat kestabilan bahu dapat dipulihkan bergantung pada pelbagai faktor seperti penyebab ketidakstabilan bahu, tahap keparahan dan tahap kerosakan dan peribadi pesakit sejarah perubatan. Walau bagaimanapun, dengan kerjasama yang baik antara pesakit, ahli fisioterapi dan doktor, adalah mungkin untuk melegakan pesakit kesakitan dan mencapai individu yang terbaik keadaan.