Mengetuk sendi pergelangan kaki

. buku lali sendi mengalami tekanan besar dalam banyak sukan, dan kecederaan ligamen atau koyak tendon boleh menyebabkan ketidakstabilan dan kesakitan. Tetapi memutar sederhana juga boleh menyebabkan kesakitan dalam buku lali sendi, yang boleh mempengaruhi pergerakan dan ketahanan sendi secara negatif dalam kehidupan dan latihan seharian. Pita digunakan terutamanya untuk kecederaan otot dan ligamen dan sakit sendi dan juga untuk pencegahan. Perbezaan dibuat antara pita inelastik, yang biasanya berwarna putih dan dapat menstabilkan sendi dengan lebih kuat, dan kinesiot elastik dengan warna terang, yang hanya menawarkan sokongan cahaya dan membatasi pergerakan sendi kurang.

Leukotape untuk kecederaan sendi pergelangan kaki

Leukotape secara klasik terdiri daripada kain kapas yang tidak elastik dan sangat tegang. Ia melekat dengan kuat dan biasanya mudah terkoyak memanjang dan melintang. Leukotape boleh digunakan untuk pembalut elastik pada buku lali sendi jika tujuannya adalah untuk sebahagian bergerak atau menstabilkan sendi.

Ini boleh digunakan, misalnya, selepas kecederaan pada ligamen, otot atau tendon, tetapi juga untuk mengelakkan kecederaan tersebut. Terutama dalam sukan yang melibatkan tekanan sendi yang tinggi, seperti tenis, bola baling atau bola sepak, mengetuk pergelangan kaki dengan Leucotape sebelum permainan atau pertandingan boleh berguna untuk memberi kestabilan sendi dan mencegah kecederaan. Penting bahawa sendi bengkak tidak pernah ditoreh atau a pembalut pita digunakan sekiranya kecederaan tidak jelas. Oleh kerana leukotape tidak fleksibel dan tidak memberi laluan sekiranya berlaku pembengkakan, sebaliknya boleh menyebabkan masalah peredaran darah, gangguan peredaran mikro dan dalam keadaan terburuk untuk trombosis. Kelemahan yang lebih jauh adalah bahawa imobilisasi oleh leukotape dapat menyebabkan jangka panjang penurunan otot-otot yang menstabilkan, itulah sebabnya pita itu tidak boleh dipakai secara kekal.

Kinesiotape - bilakah ia digunakan?

Kinesiotape, tidak seperti Leukotape, fleksibel dan boleh diregangkan memanjang dan melintang. Sejak Kinesiotape boleh diregangkan, ia tidak boleh digunakan untuk melumpuhkan sendi. Kesan ini mungkin diinginkan untuk mengekalkan aktiviti sisa otot yang menstabilkan sendi dan tidak terlalu menyekat kebebasan pergerakan sendi.

Untuk kesakitan tidak disebabkan oleh a tendon koyak atau ligamen, mungkin lebih masuk akal untuk tidak melumpuhkan sendi sepenuhnya. Walau bagaimanapun, KinesiotapeKekuatan regangan menjadikannya kurang dipercayai untuk mencegah sendi melengkung atau memutar, kerana ia menawarkan kestabilan yang lebih sedikit.

  • Biasanya digunakan pada ketegangan ke arah otot atau ligamen yang akan disokong atau dilepaskan.

    Latihan daya tarikan juga boleh mempengaruhi kedudukan sendi dan ketegangan otot. Alur pada bahagian pelekat pita kinesiot juga bertujuan memberi kesan positif pada ketegangan kulit dan otot.

  • Kinesiotape terutamanya digunakan untuk otot dan sakit sendi, fleksibel dan oleh itu boleh dipakai selama beberapa hari. Selain kesan penstabilan yang sedikit, Kinesiotape dikatakan dapat merangsang metabolisme otot dan limfa saliran, sehingga mengurangkan kesakitan. Ia menawarkan sokongan ringan pada sendi tanpa melumpuhkan sepenuhnya dan oleh itu boleh digunakan tanpa ragu-ragu. Namun, ia juga memberi sedikit kestabilan dan tidak mencegah kecederaan.