Tatu dan Mekap Kekal: Tidak Tanpa Risiko

Hampir setiap orang kesepuluh orang Jerman memakai tatu, menurut tinjauan oleh sebuah institusi penyelidikan pendapat utama Jerman. Terdapat juga peningkatan jumlah mereka yang memiliki kulit dicat dengan apa yang disebut sebagai solek kekal sebagai pengganti solek hanya pada bahagian wajah tertentu. BfR (Institut Persekutuan untuk Penilaian Risiko) menunjukkan sebagai langkah berjaga-jaga bahawa pembawa tatu dengan demikian mungkin memasuki kesihatan risiko, yang pada masa ini dapat dianggarkan secara saintifik hanya dengan syarat. Semasa tatu dan menggunakan solekan kekal, pigmen warna diperkenalkan ke lapisan tengah kulit (dermis) dengan bantuan tusukan jarum. Dari sana, mereka juga dapat mencapai lapisan yang lebih dalam kulit, dari mana mereka boleh diedarkan dan diubah dalam badan melalui aliran darah.

Risiko alergi

Reaksi kulit alergi yang teruk juga keradangan adalah akibat tatu yang paling tidak diingini, menurut komunikasi dari pakar dermatologi Jerman. Reaksi alergi dikaitkan dalam kebanyakan kes dengan bahan para-phenylenediamine (PPD). Ia digunakan dalam inai untuk menggelapkan dan akibatnya masuk atau masuk ke dalam kulit ketika membuat tatu inai hitam. PPD boleh menyebabkan dermatosis yang serius. Orang yang peka terhadap PPD mungkin mempunyai reaksi alahan sepanjang hayat terhadap bahan atau pewarna dengan struktur kimia yang serupa. Komponen campuran cat yang mengandungi logam juga boleh menyebabkan alahan.

Bahaya lain

Bahaya lain termasuk kekotoran dalam campuran cat dan tertentu pewarna azo yang boleh dipecah menjadi aromatik karsinogenik amina. Seperti pewarna azo juga menimbulkan bahaya apabila tatu dikeluarkan menggunakan teknologi laser. Mereka berpotensi dibelah oleh sinar laser menjadi karsinogenik amina, yang kemudian diedarkan ke seluruh badan melalui aliran darah. Kemungkinan akibat lain dari pembuangan tatu termasuk parut, gangguan pigmentasi pada kulit dan keradangan.

Warna terpakai tidak diuji untuk tujuan ini

BfR dengan jelas menarik perhatian pengguna dan terutama ibu bapa remaja dan kanak-kanak terhadap risiko yang berkaitan dengan tatu dan solek kekal. Tidak seperti pewarna dalam produk kosmetik untuk digunakan pada kulit, seperti pemerah pipi, bayangan mata or eyeliner, warna yang digunakan untuk tatu dan solek kekal belum diuji kesihatan kesan. Juga, belum ada yang diketahui mengenai kesan jangka panjang bahan asing ini di dalam badan, walaupun selalunya ia kekal di sana sepanjang hayat. Walaupun produk kosmetik yang diaplikasikan pada kulit diatur secara sah oleh Akta Makanan dan Barang Pengguna Jerman, orang Eropah Kosmetik Arahan dan Peraturan Kosmetik Jerman, tinta tatu pada masa ini tidak dikenakan peraturan yang setanding. Tidak ada peraturan yang ditetapkan secara hukum mengenai kemurnian, kualiti dan kesihatan ujian keselamatan dakwat tatu. Tatu dan solekan kekal, seperti solekan, berfungsi untuk menghiasi badan dan dengan itu mempunyai tujuan kosmetik. Namun, kerana warna disuntik ke dalam kulit semasa tatu, mereka bukan produk kosmetik mengikut definisi undang-undang yang sah.

Cadangan

Oleh itu, BfR mengesyorkan agar, sehingga peraturan perundangan berlaku, hanya pewarna yang memenuhi kehendak orang Eropah Kosmetik Arahan dan Peraturan Kosmetik Jerman dan yang telah diuji dan disetujui untuk digunakan dalam produk kosmetik harus digunakan untuk tatu dan solek kekal. Walau bagaimanapun, walaupun ini tidak menjamin dengan pasti bahawa tidak ada reaksi yang tidak diingini dapat terjadi. BfR meminta profesion perubatan untuk melaporkan kepada BfR sebarang kesan buruk terhadap kesihatan yang mungkin disebabkan oleh tinta tatu.