Meridian paru-paru (Lu) | Meridian Akupunktur

Meridian paru-paru (Lu)

Ia bermula di ruang tulang rusuk pertama di bawah tulang selangka, berjalan sebentar ke atas, kemudian di bahagian dalam lengan atas, di mana ia berjalan sebagai meridian paling utama melalui penjahat lengan ke ibu jari. Meridian yin dan terdiri daripada 11 mata. Petunjuk dalam TCM: aduan keseluruhan saluran pernafasan, kulit dan pelengkap dan aduan semasa meridian dan di dada.

Meridian usus besar (Di)

Meridian usus besar bermula di sebelah sudut kuku sebelah ibu jari indeks jari, bergerak di seberang lengan dan bahagian luar siku ke titik tertinggi bahu. Ia terus ke kepala di atas pipi di mana ia berakhir di bahagian atas lubang hidung di bahagian lain badan. Meridian yang terdiri daripada 20 mata. Gunakan dalam TCM: Kesakitan di meridian, seluruh kawasan ENT, hidung, resdung, keluhan kulit, migrain, sakit kepala, terutamanya ketika memancar ke wajah tengkorak, keluhan usus, keluhan mata.

Meridian perut (Ma)

Ia bermula pada titik akhir kolon meridian di lubang hidung lateral dan datang ke permukaan di pinggir bawah mata. Pada mulanya cawangan dangkal bergerak di atas pipi ke mulut dan kemudian bangkit semula ke dahi lateral. Cawangan utama beroperasi dari Rahang bawah di sepanjang sisi leher ke lubang di atas tulang selangka, kemudian ke puting; melepasi pusar; di bahagian depan sepanjang kaki dan berakhir di bahagian luar jari kaki ke-2. The perut meridian adalah meridian yang dan mempunyai 45 mata. Gunakan dalam TCM: keluhan semasa meridian dan fungsi pencernaan; titik keseimbangan psikik.

Meridian limpa (Mi)

. limpa, atau secara ringkas juga meridian limpa / pankreas, bermula pada lipatan kuku dalaman ibu jari kaki, bergerak ke atas bahagian atas kaki di hadapan bahagian dalam buku lali, di bahagian depan sepanjang lutut dan paha, kemudian melepasi pangkal paha dan mengangkut ke ruang interkostal ke-2. Meridian yin dan terdiri daripada 21 mata. Petunjuk dalam TCM: Kesakitan dan bengkak semasa meridian, penyakit sistem pencernaan, sakit perut, muntah, "jaundis”(Icterus), keluhan di pelvis, semua yang berkaitan dengan darah (haid, tekanan darah), pengawalan cecair mengimbangi, otot, tisu penghubung, kelemahan dan perasaan berat badan secara umum.

Meridian hati (Dia)

Ia bermula dari jantung dan datang ke permukaan di ketiak. Dari sana ia bergerak di sepanjang lengan dalaman belakang melalui celah lengan, di sepanjang bahagian dalam lengan ke tapak tangan dan berakhir pada sudut paku di sisi kecil jari menghadap jari manis. The jantung meridian adalah meridian yin dan mempunyai 9 mata. Digunakan dalam TCM: keluhan semasa meridian, berkesan sebagai "organ kejayaan jantung"Pada peredaran jantung; tetapi di atas segalanya "hati" dalam arti kiasan, iaitu jiwa, roh dan serebrum; oleh itu untuk penyakit pusat sistem saraf.