Prinsip persamaan dalam homeopati

Homeopati berdiri dan jatuh dengan peraturan simile. Hahnemann merumuskan peraturan ini dalam pengenalan Organon. Di sana ia secara harfiah mengatakan: "Jalan penyembuhan yang sebenarnya, yang saya berikan petunjuk dalam karya ini: pilih, untuk menyembuhkan dengan lembut, cepat dan kekal, dalam setiap kes penyakit, ubat yang dapat menyebabkan penderitaan yang serupa untuk dirinya sendiri seperti ia semestinya menyembuhkan (similia similibus curentur)!

"Perkara serupa dapat disembuhkan dengan perkara serupa". Perumpamaan itu sudah disebutkan oleh Hippocrates, Galen dan Paracelsus, tetapi sampai saat itu tidak mempengaruhi perubatan. Hahnemann adalah orang pertama yang menyedari kepentingannya dan menjadikannya asas pengajarannya yang disebutnya homeopati.

Sebagai istilah kontra Hahnemann disebut allopathy, yang mana ia bermaksud segala-galanya bukan homeopati. Prinsip kesamaan harus difahami sebagai prinsip biologi, terapi pengawalan khusus organ yang berfungsi dengan ambang dan bahkan rangsangan subliminal. Homeopati adalah ubat empirikal bagi rangsangan dan rangsangan balas.

Menurut undang-undang fizikal dan kimia semata-mata, peraturan persamaan dan keberkesanan terapi homeopati tidak dapat diklasifikasikan dan dijelaskan. Perbezaan dibuat antara terapi buatan dan semula jadi. Langkah-langkah terapi buatan secara langsung bertujuan untuk menghilangkan perubahan patologi dan penyebabnya.

Peranan pasif dikaitkan dengan organisma. Sebaliknya, langkah-langkah terapi semula jadi bertujuan untuk penyertaan aktif badan, pada kemampuan semula jadi untuk bertindak balas dan mengatur, menyesuaikan diri dan mempertahankan diri daripada pengaruh patogen. Homeopati adalah terapi semula jadi dengan had dan hanya mungkin di mana organisma masih mempunyai kemampuan untuk bertindak balas. Untuk rawatan homeopati, seseorang mesti memilih ubat yang boleh menyebabkan proses pengawalseliaan dalam organisme yang serupa dengan yang sudah berjalan di bawah pengaruh kerosakan (Dahlke).

Penyakit Dadah

Ubat yang dijumpai menurut peraturan simile seharusnya menyebabkan penyakit perubatan serupa dengan penyakit semula jadi. Proses penyembuhan dalam organisma harus diperkuat dan digerakkan oleh simile. Ia harus dipahami sebagai dorongan arah dan memberi perintah yang lebih tinggi kepada yang kurang lebih teratur berlari proses penyakit.

Ubat homeopati tidak kuat atau lemah, tidak baik atau buruk, tetapi hanya bergantung pada "panjang gelombang" yang betul dan maklumat yang dihantar ke badan. Terapi dengan sedikit kesan sampingan Homeopati adalah terapi dengan sedikit kesan sampingan, kerana ia tidak campur tangan dalam fungsi semula jadi, tetapi merangsang kekuatan penyembuhan diri. Kesannya adalah berdasarkan penyertaan aktif badan.