Rawatan / terapi untuk pecah tendon bisep | Fisioterapi untuk ligamen koyak di bahu

Rawatan / terapi untuk pecah tendon bisep

Otot bisep dihidupkan lengan atas terbahagi kepada dua tendon (panjang dan pendek tendon bisep), yang berlabuh ke tulang pada titik yang berbeza. Yang panjang tendon bisep lebih kerap terkena, melewati saluran tulang dan oleh itu terdedah kepada tanda-tanda kehausan. Ini sering menjadi sebab pecahnya tendon bisep, tetapi pecah trauma atau air mata juga mungkin.

Terapi boleh dilakukan secara pembedahan atau konservatif (tanpa pembedahan), bergantung kepada keparahan kecederaan dan, misalnya, pada usia dan beban kerja di tempat kerja. Tendon boleh disambungkan secara pembedahan ke tulang. Dalam kedua kes tersebut, terapi juga merangkumi kesakitan-melegakan dan ubat anti-radang.

Latihan yang sesuai boleh didapati di bawah: Latihan ligamen koyak / ligamen yang diperluas Kedua-duanya dalam terapi pembedahan dan konservatif, lengan pada mulanya tidak bergerak dalam belat atau pembalut, tetapi beberapa hari selepas kecederaan atau operasi, latihan gerakan ringan dapat dimulakan lagi di bawah pengawasan seorang ahli fisioterapi. Walau bagaimanapun, lengan hanya boleh digunakan sepenuhnya kira-kira 4 minggu selepas lesi atau operasi, bergantung pada kesakitan. Tujuan fisioterapi untuk pecah tendon bisep adalah untuk meningkatkan kestabilan dan keselamatan otot sendi bahu.

Mobiliti bahu dan siku harus diikat dan otot-otot yang mengelilingi sendi harus dikuatkan. Untuk tujuan ini, pesakit diberi program senaman diri di pusat fisioterapi, yang juga dia harus lakukan sendiri di rumah. Sebagai tambahan kepada latihan aktif, terapi manual atau terapi fizikal (terapi haba, ultrasound terapi, urut) dapat dilaksanakan.

Rawatan / terapi untuk manset rotator koyak

. pemadam pemutar bertanggungjawab untuk mengamankan dan menstabilkan sendi bahu kepala di soketnya. Ia terdiri daripada empat otot yang terletak di sekitar sendi bahu seperti cuff.A pemadam pemutar air mata sering kali disebabkan oleh pemakaian dan kalsifikasi kronik, dan satu atau lebih tendon mungkin terjejas. Lesi boleh menyebabkan pergerakan dan ketidakstabilan sendi yang terhad, dan juga boleh menyebabkan sendi bahu arthrosis.

Sekiranya berlaku pemadam pemutar air mata, terapi pembedahan atau terapi konservatif dapat dilakukan. Dalam kes individu, ini bergantung pada beberapa faktor, seperti keparahan kecederaan, dan kesakitan orang yang terjejas, berapa lama lesi itu berlaku dan usia pesakit. Ini juga berperanan dalam seberapa banyak orang yang terkena harus menggunakan lengannya dalam kehidupan sehari-hari, di tempat kerja dan dalam aktiviti riadah.

Dalam kedua kes, kekuatan dan fungsi lengan harus dipulihkan dan rasa sakit harus dikurangkan. Rawatan konservatif a pemotongan pemutar cuff biasanya merangkumi ubat analgesik dan anti-radang dan dalam beberapa kes imobilisasi lengan dalam serpihan selama beberapa minggu. Tujuan fisioterapi untuk air mata rotator cuff adalah untuk meningkatkan keselamatan dan kestabilan otot untuk mengurangkan kerosakan akibatnya dan menyokong penyembuhan. Penting agar pesakit berlatih secara mandiri di rumah selain fisioterapi, supaya dia melakukan latihan yang dipelajari dalam terapi kira-kira 5 kali seminggu. Sebagai tambahan kepada latihan aktif, terapi manual atau terapi fizikal ultrasound terapi, terapi haba (contohnya fango atau hot roll) boleh digunakan.