Manfaat terapi titik pencetus

Terapi terapi titik merujuk kepada titik pencetus yang dibuat di otot. Titik pencetus disebabkan oleh pengurangan darah peredaran pada otot yang terjejas, sama ada melalui pergerakan terhad, tinggal terlalu lama dalam satu kedudukan semasa bekerja di meja atau melakukan kerja overhead. Otot yang terjejas memendek sehingga tahap darah peredaran darah tidak lagi terjamin, sehingga mengurangkan proses metabolik.

Deposit tidak lagi dapat dikeluarkan dengan cukup, mengakibatkan pengerasan otot. Sekiranya pengerasan ini tidak dirawat, titik pencetus berlaku, di mana myosin kepala dan filamen aktin (unit terkecil dalam otot), yang melakukan "mendayung strok"Untuk mencapai pengecutan otot, tetap bersama. Titik pencetus terdapat pada pelbagai titik pada otot di seluruh badan, tetapi lebih kerap pada otot yang lebih berat.

Titik pencetus tidak menyakitkan, tetapi mudah marah kerana terapi, atau anda dapat merasakannya membakar sensasi pada titik pencetus yang sangat aktif. Dalam terapi titik pencetus, ahli terapi mengesan titik dan memegangnya dengan ibu jarinya. Di atas kesakitan skala: 0 tidak ada kesakitan dan 10 adalah kesakitan yang tidak dapat ditanggung lagi, pesakit harus menunjukkan had 7.

Ahli terapi mencapai kesakitan titik 7 oleh peningkatan tekanan pada titik pencetus. Ketika dia telah sampai ke titik ini, tekanan dipertahankan sehingga pasien merasakan penurunan kesakitan. Proses ini boleh memakan masa sehingga 2 minit.

Bidang aplikasi

Terapi terapi titik adalah bahagian fisioterapi dan berfungsi untuk menghilangkan kawasan yang menyakitkan pada otot. Oleh kerana titik pencetus boleh timbul pada otot mana pun kerana regangan yang tidak betul, kawasan aplikasinya sangat besar. Kawasan yang paling biasa dan paling kerap terkena adalah bahu dan leher otot dengan otot trapezius, otot rhomboid dan ekstensor belakang.

Otot ini paling banyak terjejas kerana sering terdapat ketidakseimbangan antara ketegangan dan kelonggaran di tempat kerja. Ini disebabkan terutamanya oleh kerja tidak aktif di meja, tetapi juga dengan kerja di atas kepala, di mana otot berada dalam keadaan tegang yang berterusan. Otot sering terlalu lemah untuk mengimbangi tekanan berterusan.

Kekurangan darah peredaran darah membawa kepada penurunan metabolisme, yang menyebabkan deposit terkumpul di otot. Seperti yang telah disebutkan di atas, titik pencetus terus berlaku. Selain bahu yang sering terkena dan leher otot, terdapat banyak titik pencetus di kaki, bergantung pada aktiviti.

Terutama dengan atlet yang kompetitif atau dengan kerja yang sangat aktif, peningkatan titik pencetus terdapat di sana. Oleh kerana titik pemicu, prestasi dapat dikurangkan, yang ditingkatkan dengan perawatan. Titik pencetus terutamanya yang aktif, yang mempunyai peningkatan membakar sensasi, harus dirawat dengan cepat.