Urethritis (Keradangan Uretra): Gejala

Uretritis tidak selalu menimbulkan gejala, tetapi terdapat beberapa tanda khas. Ia boleh didiagnosis dengan beberapa cara, seperti dengan bantuan sapuan atau ujian air kencing. Ketahui cara mengenali uretritis di sini.

Apakah gejala uretritis?

Seorang lelaki uretra panjangnya sekitar 25 hingga 30 sentimeter, sementara seorang wanita hanya tiga hingga empat sentimeter. Tidak hairanlah kalau begitu keradangan daripada uretra berlaku lebih kerap pada lelaki dan biasanya menyebabkan lebih banyak ketidakselesaan, sedangkan pada wanita kuman lebih kerap bergerak terus ke pundi kencing dan lebih cenderung menyebabkan keradangan di sana (cystitis).

Uretritis boleh menyebabkan berlainan gejala pada lelaki dan wanita dan tidak selalu mudah dikenali.

Tanda-tanda uretritis

Gejala berbeza bergantung pada patogen, bentuknya, dan jantina. Dianggarkan bahawa dalam seperempat kes (terutama pada wanita) tidak ada atau hampir tidak terlihat gejala, itulah sebabnya kuman sering dilalui tanpa disedari. Walau bagaimanapun, sebagai tambahan kepada gejala biasa, lebih rendah sakit perut mungkin berlaku.

Simptom khas untuk keradangan adalah pembuangan, yang cenderung bernanah dalam bentuk akut dan berkaca keputihan dalam bentuk kronik. Gejala uretritis lain adalah:

  • Tidak selesa, membakar atau kencing yang menyakitkan.
  • Sering membuang air kecil
  • Gatal atau terbakar di uretra
  • Mungkin darah dalam air kencing
  • Mungkin kemerahan saluran uretra

Jarang, demam dan gejala umum juga berlaku. Pada uretritis pikun juga kelemahan pundi kencing (inkontinensia kencing) dan gatal di faraj; pelepasan, bagaimanapun, tidak ada.

Uretritis: bagaimana diagnosis dibuat?

Pertama, doktor - misalnya, doktor keluarga atau ahli urologi - akan bertanya mengenai gejala yang tepat dan sejarah masa lalu, terutama penyakit, pemeriksaan dan rawatan sistem kencing.

Semasa pemeriksaan fizikal, yang sering menunjukkan pembukaan uretra kemerahan, penyapu diambil dari uretra menggunakan gelung wayar kecil. Rembesan ini diperiksa di bawah mikroskop dan, jika perlu, diinkubasi pada media kultur untuk mengesan patogen.

Air kencing juga diperiksa untuk tanda-tanda keradangan and kuman. Ujian lanjutan (contohnya, darah ujian, urogram, sistoskopi) bergantung pada penemuan dan diagnosis yang disyaki.