Inkontinensia Kencing: Punca dan Faktor Risiko

Kira-kira enam hingga lapan juta orang di Jerman terjejas oleh inkontinensia kencing (satu bentuk kelemahan pundi kencing). Bilangan kes yang tidak dilaporkan jauh lebih tinggi - kebanyakannya menderita secara senyap kerana tidak berani melakukannya bercakap mengenainya, dan ramai yang tidak berjumpa doktor. Kehilangan air kencing yang tidak disengajakan sangat memalukan mereka yang terjejas sehingga mereka mengundurkan diri ke keadaan darurat penyelesaian kerana takut ditemui di khalayak ramai atau oleh ahli keluarga. Inkontinens urinari didapatkan terutamanya dan jarang kongenital. Ia bukan gejala biasa pada usia tua - ia juga boleh mempengaruhi kanak-kanak, wanita muda, aktif dan lelaki. Namun, tidak ada yang harus mengundurkan diri inkontinensia kencing - terdapat pelbagai pilihan rawatan yang dapat menyembuhkan atau sekurang-kurangnya meningkatkan keadaan.

Bagaimana inkontinensia kencing berlaku?

Terdapat beberapa kemungkinan penyebab kencing masalah lemah kawalan kencing. Salah satu penyebab utama adalah kelemahan otot sfingter pundi kencing, yang dapat disukai kerana pelbagai faktor risiko:

 • Pada wanita, kelahiran yang baru berlaku atau kelahiran yang lebih lama atau kelahiran berganda boleh melampaui lantai pelvik.
 • Di samping itu, semasa menopaus, selaput lendir di perut berubah. Kerana tahap hormon menurun, mereka menjadi lebih kering, kurus dan lebih mudah terdedah. Dinding faraj juga kendur dan lantai pelvik otot hilang kekuatan. Oleh itu, pundi kencing sink dan "alat penutupan" gagal.
 • Secara amnya, berat badan berlebihan memberi tekanan lantai pelvik dan harus dikurangkan, terutama dalam kes masalah lemah kawalan kencing, iaitu kebocoran air kencing yang tidak disengajakan.
 • Pada lelaki, kelemahan sfingter sangat jarang berlaku. Selalunya terjadi akibat dari prostat pembedahan, terutamanya selepas prostat radikal kanser pembedahan (5-10%).

Punca lain untuk ketidaksinambungan kencing

Selain kelemahan sfinkter, tidak terkawal pundi kencing aktiviti otot adalah penyebab utama kelemahan pundi kencing dengan atau tanpa kencing masalah lemah kawalan kencing. Kegiatan otot pundi kencing yang tidak terkawal ("overaktiviti pundi kencing," "ketidakstabilan pundi kencing") boleh menjadi akibat penyakit pundi kencing, seperti jangkitan pundi kencing atau barah pundi kencing, atau yang lain

 • Oleh penyakit saraf tunjang dan saraf seperti sklerosis berganda,
 • Dengan penyakit metabolik seperti diabetes mellitus,
 • Oleh penyakit atau proses degradasi otak seperti dalam a strok atau pikun demensia, begitu juga.
 • Akhirnya juga disebabkan oleh pengaruh psikologi.

Pada kanak-kanak dan remaja, biasanya adalah malformasi kongenital, yang bertanggung jawab untuk inkontinensia kencing. Proses pematangan yang tertunda atau masalah psikologi boleh membawa hingga pembasahan pada waktu malam (“enuresis").

Gambaran klinikal ketidaksinambungan kencing

Perubatan menyedari lebih daripada setengah lusin bentuk inkontinensia kencing. Yang paling penting adalah:

 • Ketidakstabilan tekanan
 • Mendesak inkontinensia
 • Inkontinensia limpahan

Ketegangan tekanan dan ketegangan

Terikan atau peningkatan tekanan dipanggil kehilangan air kencing secara sukarela semasa latihan fizikal ("tekanan"). Ia berlaku terutamanya pada wanita yang telah melahirkan beberapa kali. Otot sfinkter tidak lagi dapat menahan tekanan di rongga perut dan dengan itu di pundi kencing semasa aktiviti fizikal yang rendah seperti bersin, batuk atau ketawa dan memberi tekanan. Ketidakstabilan tekanan menyumbang kira-kira 50 peratus daripada semua bentuk inkontinensia yang berlaku.

Mendesak inkontinensia dan pundi kencing yang mudah marah

Mendesak inkontinensia terutamanya mempengaruhi orang tua. Ia disebabkan oleh terlalu aktif atau hipersensitiviti pundi kencing. Di satu pihak, isyarat mengenai keadaan pengisian pundi kencing tidak diproses dengan betul di saraf tunjang; sebaliknya, pundi kencing tidak lagi dapat dikosongkan sepenuhnya "atas perintah." Ini mengakibatkan ketidakcocokan antara tiba-tiba keinginan untuk membuang air kecil dengan kehilangan air kencing dan ketidakupayaan untuk "melepaskan" diri secara sukarela - sehingga 20 kali sehari. Pada tahap awal, ini disebut sebagai “pundi kencing yang mudah marah". Mendesak inkontinensia mempengaruhi 11 peratus daripada semua orang yang berusia lebih dari 60 tahun dan 30 peratus daripada mereka yang berumur 80 tahun ke atas; wanita hampir tiga kali lebih besar daripada lelaki. Mendesak inkontinensia juga boleh berlaku akibat penyakit pundi kencing keradangan or kanser. Oleh itu, pemeriksaan urologi selalu diperlukan. Tidak jarang, bagaimanapun, masalah psikologi juga bertanggungjawab untuk mendesak inkontinensia, terutama pada wanita paruh baya.

Inkontinensia Limpahan

Inkontinensia limpahan berlaku terutamanya pada lelaki. Ia dicirikan oleh kebocoran air kencing secara tidak sengaja apabila pundi kencing telah penuh. Kencing manis yang kerap dengan sebilangan kecil air kencing (disebut micturition jumlah) adalah peraturan. Oleh itu, sejumlah besar sisa air kencing tetap ada. Penyebabnya adalah halangan aliran keluar di kawasan saluran keluar pundi kencing atau uretra disebabkan oleh tumor, batu kencing atau kebanyakannya disebabkan oleh jinak atau malignan prostat pembesaran (hiperplasia prostat jinak, prostat kanser). The prostat terletak di bawah pundi kencing lelaki dan mengelilingi uretra kerana ia keluar dari pundi kencing. Apabila diperbesar, ia menekan uretra. Otot pundi kencing tidak lagi dapat memberikan kekuatan yang cukup untuk mengosongkan pundi kencing, akibatnya pundi kencing terus mengisi. Hanya apabila tekanan pengisian pundi kencing melebihi tekanan penutupan air kencing mengalir secara tidak sengaja. Walau bagaimanapun, tidak biasa - terutama pada wanita - kerana disfungsi otot pundi kencing kerana ubat-ubatan, gangguan metabolik, saraf tunjang atau penyakit saraf (Penyakit Parkinson) menjadi penyebab pembentukan air kencing sisa dan inkontinensia limpahan.

Kesan ketidaksinambungan kencing

Tekanan darah tinggi, gangguan metabolisme lipid, jantung serangan, perut ulser telah lama menjadi topik perbualan yang boleh diterima secara sosial, inkontinensia kencing belum (belum). Mereka yang terjejas tidak hanya terganggu oleh perubahan seluar dalam yang berterusan, pergantungan pada pembalut atau lampin, dan ancaman bau yang tidak menyenangkan. Mereka cuba menyembunyikan mereka keadaan dan hidup dalam ketakutan yang berterusan untuk ditemui. Mereka menarik diri dan mengelakkan hubungan, selalunya dengan rakan atau saudara. Akibat yang mungkin berlaku adalah pengasingan, kesepian, masalah perkongsian dan bahkan kemurungan. Tetapi: penyembunyian menghalangi bantuan atau penyembuhan.