Vitamin D: Keadaan Bekalan

Dalam National Nutrition Survey II (NVS II, 2008), tingkah laku diet penduduk disiasat untuk Jerman dan ditunjukkan bagaimana ini mempengaruhi pengambilan nutrien harian dengan makro dan mikronutrien (bahan penting).

Cadangan pengambilan (nilai rujukan DA-CH) dari Persatuan Pemakanan Jerman (DGE) digunakan sebagai asas untuk menilai bekalan nutrien. Perbandingan pengambilan nutrien yang ditentukan dalam NVS II dengan cadangan DGE menunjukkan mikronutrien (bahan penting) mana kekurangan bekalan kerap di Jerman.

Berikut ini boleh dikatakan mengenai keadaan bekalan:

Pembekal utama vitamin D dalam diet terutamanya ikan. Menurut NVS II (2008), lebih daripada 40% setiap hari vitamin D pengambilan berasal dari hidangan ikan dan ikan. Yang seimbang diet Oleh itu, kaya dengan ikan sangat penting berkaitan dengan kebaikan vitamin D bekalan.

  • Cadangan pengambilan vitamin D yang baru dalam jumlah 20 µg dicapai secara normal diet tidak ada dalam populasi Jerman.
  • Rata-rata, lelaki mengambil 2.9 µg vitamin D sehari dan wanita 2.2 µg.
  • Lelaki yang paling teruk kekurangan vitamin D 19.2 µg. Ini sesuai dengan kekurangan harian sebanyak 96% daripada pengambilan yang disyorkan.
  • Wanita yang paling teruk kekurangan 19.5 µg vitamin D. Ini sesuai dengan kekurangan harian sebanyak 97.5% daripada pengambilan yang disyorkan.
  • Wanita hamil dan menyusui tidak memerlukan tambahan vitamin D berbanding dengan rakan sebaya mereka yang tidak hamil atau tidak menyusu. Walau bagaimanapun, mereka mengalami keadaan kekurangan yang sama. Oleh itu, wanita hamil dan penyusuan yang paling teruk kekurangan 19.5 µg vitamin D setiap hari.

Oleh kerana cadangan pengambilan DGE didasarkan pada keperluan orang yang sihat dan berat badan normal, keperluan tambahan individu (contohnya kerana diet, penggunaan perangsang, ubat jangka panjang, dan lain-lain) mungkin melebihi cadangan pengambilan DGE.