Minggu kehamilan | Panduan kehamilan

Minggu kehamilan

Untuk dapat mengklasifikasikan jangka masa yang ada mengandung lebih tepatnya, ginekologi dan obstetrik bercakap mengenai minggu mengandung. Biasanya hari pertama terakhir haid dianggap sebagai hari pertama mengandung. Klasifikasi ini dipanggil pasca menstruasi (pm).

Berbeza dengan ini adalah klasifikasi menurut post conceptionem ("conceptio" bermaksud reka bentuk). Ini membolehkan tempoh kehamilan yang betul ditunjukkan, kerana kehamilan dimulakan dengan persenyawaan telur dan bukan pada hari terakhir haid. Rata-rata kehamilan berlangsung selama 38 minggu dan 3 hari, tetapi ini sangat berbeza.

268 hari ini dibahagikan kepada tiga trimester / trimester untuk orientasi yang lebih baik. Trimester pertama/ trimenon adalah dari minggu ke-1 hingga ke-12 kehamilan, jadi ia merangkumi tiga bulan pertama. Trimester kedua/ trimester, sebaliknya, bermula pada 13 dan berakhir pada minggu ke-28 kehamilan, di mana trimester ketiga/ trimester bermula, yang berakhir dengan kelahiran anak.

Bagaimana anda mengira tarikh lahir yang mungkin?

Bergantung pada kitaran, permulaan kehamilan ditetapkan pada hari pertama tempoh terakhir dan bukannya tempoh terakhir yang anda alami. Menurut definisi ini, hubungan seksual yang membawa kepada persenyawaan dan kehamilan oleh itu berlaku pada minggu ke-1 kehamilan. Selepas itu, kehamilan berlangsung rata-rata 2 hari atau 280 minggu.

Tahap sebenar buah dikaji secara berkala oleh ultrasound. Walau bagaimanapun, hanya kira-kira 5% dari semua kelahiran berlaku tepat pada tarikh yang dikira, sementara sebahagian besar menunjukkan penyimpangan lebih dari seminggu. Kelahiran disebut sebagai "dibawa" jika terdapat penyimpangan dari tarikh lahir yang dihitung lebih dari 14 hari. Kelahiran sebelum minggu ke-37 selesai dipanggil kelahiran pra-matang.

Bagaimana kelahiran yang akan datang itu akan mengumumkannya?

Terdapat beberapa cara di mana kelahiran akan segera dapat diumumkan. Kemasukan ke obstetrik harus dibuat pada tanda-tanda berikut:

  • Cecair ketuban kerugian: Sekiranya ini berlaku sebelum permulaan buruh, ia dipanggil pramatang dan membawa risiko kelahiran pra-matang atau jangkitan menaik. - Pembuangan lendir berdarah (gambar)
  • Pendarahan: Sekiranya ini tidak menyakitkan, ini mungkin menunjukkan a plasenta praevia.

Ini berlaku pada 0.2 hingga 0.5% wanita hamil dan boleh menghalang proses kelahiran dengan meletakkannya di bahagian bawah uterus. Sekiranya pendarahan disertai secara tiba-tiba sakit perut, ia mungkin berlaku gangguan plasenta pramatang. Ini membahayakan janin dan boleh membawa kepada kejutan simptom pada ibu. - Kontraksi biasa: Kontraksi pembukaan berlaku setiap 10 minit, berlangsung sehingga 1 minit dan berlangsung selama 1 hingga 2 jam

  • Masalah gastrousus (muntah atau cirit-birit)