Apa kaitan antara kemurungan dan ADHD? | ADS - Gangguan Defisit Perhatian - Sindrom

Apa kaitan antara kemurungan dan ADHD?

Akibat buruknya prestasi dan masalah sosial, banyak ADHD pesakit mengalami kegagalan dan kekecewaan di zaman kanak-kanak, yang mereka aturkan kepada diri mereka sendiri. Sekiranya bakat istimewa mereka tidak dipromosikan dan pengendalian gangguan perhatian mereka tidak dipelajari, harga diri kebanyakan orang yang terkena dampak sangat menderita. Kejadian di atas purata kemurungan Oleh itu, pesakit ADD tidak menghairankan. Angka yang tepat berbeza-beza bergantung pada kajian, tetapi dapat diasumsikan bahawa sekurang-kurangnya setiap pesakit ADS ke-5 telah melalui sekurang-kurangnya satu fasa depresi.

Apa kaitan antara bakat dan ADHD?

Data mengenai kekerapan berbakat digabungkan dengan ADHD atau ADD tidak jelas. Walau bagaimanapun, adalah pasti bahawa kedua-dua keadaan membuat diagnosis sukar, iaitu sama ada berbakat atau ADHD selalunya tidak dikenali. Oleh kerana orang yang mempunyai kecerdasan tinggi melihat gangguan perhatian mereka dengan lebih jelas, mereka biasanya menderita lebih banyak daripada yang lain. Oleh itu, pesakit ADD yang sangat berbakat berada di bawah tekanan penderitaan yang besar dan mempunyai risiko yang lebih tinggi untuk mengiringi masalah psikologi.

Apakah kaitan antara alkohol dan ADHD?

Tingkah laku ketagihan adalah masalah utama dalam ADHD yang berkaitan. Nikotin dan alkohol berada di bahagian atas senarai. Namun, kerana impulsif khususnya dapat dianggap sebagai pemicu tingkah laku berbahaya, kekerapan nikotin dan penyalahgunaan alkohol dalam ADHD tulen dianggarkan kurang tinggi, tetapi keadaan kajiannya buruk. Berapa tinggi risiko bagi individu untuk berkembang ketagihan arak oleh itu mungkin bergantung pada keadaan psikologi individu dan tekanan psikologi yang disebabkan oleh gejala.

Apa kesan ADS terhadap perkongsian?

Orang dengan ADS merasa lebih sukar untuk mempunyai hubungan interpersonal. Tidak mudah bagi mereka untuk mendengar dengan penuh perhatian dan memberi reaksi yang sewajarnya kepada rakan mereka. Di samping itu, mereka cepat merasa disalahpahami dan sering bertemu dengan penolakan.

Oleh itu, masalahnya adalah komunikasi, yang sukar dalam hubungan ADHD. Bagi kedua-dua pasangan terdapat pilihan terapi yang berbeza di mana mereka belajar untuk bertindak balas terhadap yang lain dan membuat keperluan mereka dapat difahami.