Anda boleh mengenali jangkitan Chlamydia pada lelaki akibat gejala ini

Pengenalan

Apabila seseorang berbicara tentang jangkitan Chlamydia, biasanya jangkitan oleh bakteria Chlamydia trachomatis bermaksud. Keluarga Chlamydia juga merangkumi Chlamydophila pneumoniae dan psittaci. Kedua-dua patogen ini berlaku lebih jarang.

Chlamydia membawa kepada jangkitan pada mata dan / atau sistem urogenital. Dengan pengecualian dari dua patogen klamidia yang jarang berlaku, mereka disebarkan semasa hubungan seksual. Semua bentuk dirawat dengan antibiotik dari kelas tetrasiklin. Ia juga penting untuk merawat pasangan seksual. Berikut ini anda akan mengetahui lebih lanjut mengenai gejala jangkitan klamidia pada lelaki.

Gejala khas jangkitan Chlamydia pada lelaki

Jangkitan klamidia pada lelaki boleh menyebabkan uretritis, epididimitis dan keradangan prostat. Gejala klasik penyakit ini adalah: Gejala uretritis : Melecur di uretra Pelepasan bernanah dari zakar ("Bonjour tetes") Gejala epididimitis : Kemerahan, bengkak dan terlalu panas pada buah zakar Kesakitan di testis kencing yang menyakitkan, mungkin kencing yang menyakitkan Demam Gejala keradangan prostat: kesakitan dalam anus/dubur. kesakitan semasa buang air kecil, kencing mungkin menyakitkan demam dan menggigil Kursus asimtomatik jangkitan klamidia pada lelaki juga mungkin. - terbakar di uretra

  • Pelepasan bernanah dari zakar ("Bonjour tetes")
  • Kemerahan, bengkak dan terlalu panas pada zakar
  • Kesakitan testis
  • Kencing yang teruk dan menyakitkan
  • Kemungkinan demam
  • Sakit di dubur
  • Kesakitan semasa buang air besar
  • Kencing yang teruk dan menyakitkan
  • Kemungkinan demam dan menggigil

Aliran keluar

Dalam konteks a uretritis disebabkan oleh Chlamydia, mungkin terdapat pelepasan dari zakar sebagai sebahagian daripada uretritis. Aliran keluar secara klasik berlaku pada waktu pagi sebelum buang air kecil dan oleh itu juga disebut "Bonjour tetes". Aliran keluar boleh berair atau bernanah.

Sensasi terbakar semasa membuang air kecil

A sensasi terbakar semasa membuang air kecil juga merupakan simptom khas jangkitan Chlamydia. Ini berlaku dalam konteks uretritis. Sebagai tambahan kepada membakar sensasi, kesakitan dan kesukaran membuang air kecil juga boleh berlaku sebagai sebahagian daripada epididimitis or keradangan prostat.

Bengkak testis

Pembengkakan pada buah zakar adalah gejala klasik epididimitis dalam konteks jangkitan klamidia pada lelaki. Selain pembengkakan, terdapat tanda-tanda keradangan lain seperti kemerahan, terlalu panas dan sakit di kawasan buah zakar. Mungkin juga terdapat pembengkakan limfa simpul, terutamanya di pangkal paha. Tanda epididimitis lain adalah bahawa rasa sakit mereda ketika testis diangkat. Ini dipanggil tanda Prehn positif.

Demam

Demam tidak semestinya gejala klasik jangkitan klamidia pada lelaki. Walau bagaimanapun, ia boleh berlaku dalam konteks epididimitis atau prostat keradangan. Selain demam, lain-lain selesema-tanda simptom seperti sakit kepala dan sakit anggota badan, menggigil dan keletihan boleh berlaku.