Selepas menjalani pembedahan | Latihan di Bahu Beku

Selepas pembedahan

Rawatan selepas pembedahan membeku bahu sangat penting. Selepas operasi, sendi pada mulanya tidak dapat dimuat sepenuhnya dan pergerakannya terhad. Terdapat risiko tinggi bahawa proses imobilisasi akan menyebabkan lekatan baru dalam kapsul.

Rawatan susulan intensif sangat penting untuk ini. Selain latihan yang sesuai, intensitasnya meningkat semasa proses penyembuhan, ahli terapi pasif, menggerakkan juga menggunakan teknik seperti terapi manual atau urut teknik untuk menyokong tisu dalam proses penyembuhannya dan untuk meningkatkan mobiliti. Untuk melegakan kesakitan, terapi ubat juga ditunjukkan.

Kebanyakannya kesakitan dan ubat-ubatan anti-radang seperti ibuprofen or diclofenak digunakan. Inisiatif pesakit sendiri sangat penting. Dia harus melakukan senaman secara teratur di rumah dan juga memerhatikan waktu rehat untuk membolehkan proses penyembuhan fisiologi.

Dadah

Bahu beku sering disertai dengan parah kesakitan. Ubat penahan sakit ditunjukkan di sini. Untuk mengelakkan kesan sampingan atau komplikasi, ubat harus segera dibincangkan dengan doktor jika ia akan diambil dalam jangka masa yang lebih lama.

Painkillers harus dikurangkan dalam perjalanan penyakit ini, kerana rasa sakit yang teruk cenderung terjadi lebih awal dalam perjalanan penyakit dan pergantungan (termasuk pergantungan psikologi) harus dicegah. Selepas operasi, ubat penahan sakit dan peradangan juga digunakan.

  • Ubat anti-rematik bukan steroid yang digunakan.

    Ini adalah bahan aktif seperti ibuprofen or diclofenak, yang dapat melegakan radang pada sendi dan sakit.

  • Glucocorticoids (kortison) jarang digunakan di Bahu Beku. Kortisol boleh disuntik terus ke sendi dan memberikan penghilang rasa sakit setempat. Walau bagaimanapun, terdapat kesan yang merosakkan tisu penghubung, Jadi kortison harus digunakan secara berhati-hati dan dosis.