Alpha lipoic asid

Sinonim dalam erti kata yang lebih luas

  • Asid lipoik, asid thioctic
  • R-lipoic acid
  • Antioksidan
  • Ubat neuropati
  • Ubat neurotropik

Asid alfa-lipoik adalah a sulfur-mengandungi asid lemak yang dihasilkan oleh tubuh manusia sedikit sebanyak dan yang kebanyakannya diambil bersama makanan. Bahan ini berperanan sebagai koenzim dalam banyak proses metabolik dan dalam pertahanan terhadap radikal bebas dalam tubuh. Oleh kerana fungsi pertahanannya, asid alfa-lipoik dikira dalam kumpulan antioksidan.

Dalam perubatan, bahan tersebut digunakan dalam rawatan diabetes polyneuropathy, penyakit saraf periferi di mana kepekaan dan gangguan deria seperti membakar, kesemutan dan kebas boleh berlaku. Dalam kencing manis mellitus, tahap glukosa yang meningkat secara kekal di darah hadir tanpa terapi yang mencukupi. Akibat jangka panjang dari ini keadaan termasuk penyempitan besar dan kecil darah kapal, yang boleh menyebabkan gangguan peredaran darah dan kerosakan organ.

Seseorang bercakap mengenai makro dan mikroangiopati. Polyneuropathy dikira antara mikroangiopati kerana kecil darah kapal membekalkan saraf terjejas. Gangguan peredaran darah menyebabkan kerosakan dan pemusnahan serat saraf, ini disertai dengan peningkatan pembentukan radikal oksigen bebas.

Radikal ini mempunyai kesan merosakkan pada membran sel dan DNA, mendorong penuaan sel, kanser perkembangan dan perkembangan penyakit kronik. Asid alfa-lipoik, sebagai antioksidan, dapat mengikat radikal bebas ini dan meningkatkan kepekatan antioksidan tubuh sendiri seperti glutathione, sehingga dapat mempertahankan fungsi serat saraf. Asid lipoik alfa juga meningkatkan bekalan darah ke saraf.

Radikal bebas merosakkan badan. Asid lipoik alfa boleh digunakan untuk menghilangkan bahan berbahaya dari badan. Asid alfa-lipoik mempunyai kesan detoksifikasi. Dengan mengikat radikal, radikal bebas dikeluarkan dari badan. Asid alfa-lipoik diberikan untuk tujuan ini dalam bentuk kapsul untuk penggunaan oral.

Kesan pada kelenjar tiroid

. kelenjar tiroid juga dipengaruhi oleh pembentukan radikal bebas. Sekiranya ini dikeluarkan oleh alpha lipoic acid, risiko degenerasi tiroid (bisul) akan berkurang. Fungsi dari kelenjar tiroid tidak banyak dipengaruhi oleh radikal.

Asid alfa-lipoik adalah ubat yang mesti dibeli di farmasi. Ia boleh didapati dalam bentuk kapsul atau sebagai tablet bersalut filem dalam dos 200, 300 dan 600 mg. Dalam kes diabetes yang teruk polyneuropathy, larutan suntikan atau larutan infus juga dapat digunakan untuk menyampaikan bahan aktif terus ke aliran darah.

Di sini dosnya ialah 300 hingga 600 mg. Sebagai peraturan, dos harian adalah 1 tablet pada dos yang ditetapkan oleh doktor. Tablet harus diminum tanpa cairan yang cukup. Harus diingat bahawa asid lipoik alfa harus diambil kosong perut lebih kurang 30 minit sebelum pengambilan makanan. Jika tidak, pemindahan cepat ke aliran darah dapat dihalang. The kerosakan saraf disebabkan oleh kencing manis mellitus adalah proses kronik, jadi terapi seumur hidup dengan ubat mungkin tidak dapat dielakkan.