Amfetamin / Amina bangun

Pengenalan

Amphetamine dan methamphetamine tergolong dalam kumpulan panggilan bangun. Pengambilan Weckaminen dianggap sebagai doping dan menyebabkan peningkatan kemampuan koordinasi dengan sukan yang banyak. Weckamine menyebabkan rangsangan pusat sistem saraf (CNS).

Ini membawa kepada peningkatan interaksi antara CNS dan otot. Terutama dalam keadaan keletihan, amina bangun memberi kesan peningkatan prestasi. Oleh itu, penurunan prestasi yang disebabkan oleh keletihan dapat diatasi dengan menggunakan amina bangun.

Amina bangun digunakan dalam ketahanan sukan. Kesan Weckamine terhasil dari hubungan kimia ke adrenalin dan noradrenalin. Ini endogen hormon adalah pemancar yang bersimpati sistem saraf di hujung saraf periferal.

. hormon adrenalin dan norepinephrine dihasilkan di kelenjar adrenal dan dari sana dilepaskan terus ke darah. Semasa aktiviti sukan, aktiviti bersimpati sistem saraf meningkat dan adrenalin dan norepinephrine dilepaskan dari kedai ke celah sinaptik. Yang hormon meresap melalui celah sinaptik kepada reseptor organ yang berjaya, di mana ia mencetuskan kesan berikut Setelah kesannya reda, 90% hormon disimpan dalam butiran semula dan sekitar 10% dipecah oleh hormon.

Semasa kegembiraan psikik, norepinefrin dilepaskan terutamanya dari periferal saraf dan adrenalin dari kelenjar adrenal. - Peningkatan degupan jantung

  • Vasoconstriction
  • Kesan merangsang dengan peningkatan koordinasi

Dalam situasi ketakutan, adrenalin dilepaskan. Adrenalin ini mencapai hati dan mengaktifkan pemisahan glikogen menjadi glukosa.

Ini menghalang darah kepekatan glukosa dalam darah dari jatuh dan prestasi sukan dapat dipertahankan lebih lama. Amphetamine dan methamphetamine adalah dua jenis amina terbangun. Kesan Weckamine boleh dibandingkan dengan norepinefrin.

Amina bangun juga menyebabkan pembebasan norepinefrin dan pengekalannya. Ini membawa kepada peningkatan dalam jantung kadar dan tekanan darah tinggi. Dengan lulus darah-otak penghalang, amina bangun memberi kesan merangsang dan dengan itu meningkatkan penyelarasan pergerakan.

Permulaan keletihan tidak disedari secara sedar, jadi prestasi sukan mungkin dilakukan dalam jangka masa yang lebih lama. Walau bagaimanapun, amina bangun tidak menyebabkan peningkatan prestasi maksimum, hanya jangka masa. Bangun vitamin menyebabkan a hilang selera makan semasa aktiviti fizikal meningkat.

Oleh itu, akibatnya adalah penurunan berat badan walaupun dengan bekalan tenaga yang berterusan. Pelepasan tenaga menghasilkan peningkatan pengeluaran haba, yang menimbulkan rasa panas. Dos harian lebih daripada 3-6 mg membawa kepada peningkatan rehat jantung kadar, tekanan darah tinggi dan juga peredaran darah kejutan.

Hasil daripada rangsangan, kekurangan tumpuan, insomnia dan peningkatan potensi pencerobohan boleh berlaku sebagai kesan sampingan. Penggunaan amfetamin dan metamfetamin yang berterusan menyebabkan tingkah laku ketagihan khas dengan gejala penarikan yang berkaitan. Oleh kerana kesan vasokonstriktif, zat tersebut digunakan untuk mengurangkan pembengkakan selaput lendir (titisan hidung). Oleh kerana kesan bronkodilator mereka, bahan tersebut dianggap sebagai ubat asma.