Abses perut semasa mengandung | Abses di dalam dan di perut - Betapa berbahayanya itu?

Abses perut semasa mengandung

Pada wanita hamil terdapat banyak ciri khas yang mesti diambil kira dalam diagnosis dan terapi abses di rongga perut. Pada prinsipnya, kedua-duanya kesihatan wanita hamil dan anak yang belum lahir terdedah kepada risiko serius. Kesukaran pertama sudah timbul apabila seorang abses di bahagian perut dikesan.

Dalam banyak kes, gejala khas untuk mengandung menyembunyikan gejala penyakit yang sebenarnya dan menyukarkannya untuk mengambil sejarah perubatan dan melaksanakan a pemeriksaan fizikal. Diagnostik makmal juga bermasalah. Seorang abses di perut biasanya disebabkan oleh jangkitan bakteria, yang dapat dilihat dengan peningkatan bilangan putih darah sel (leukosit) dalam darah.

Semasa mengandung, bagaimanapun, nilai ini juga meningkat pada wanita yang sihat, sebab itulah kepentingan ujian makmal dikurangkan. Pada wanita hamil, kepekatan tekanan hormon (glucocorticoids) di dalam darah juga meningkat. Sekiranya terdapat jangkitan, bahan-bahan ini dapat menekan reaksi pelindung tisu sekitarnya dan menyumbang kepada pengurangan kesakitan gejala.

Semasa mengandung oleh itu ada kemungkinan bahawa abses di perut hanya diperhatikan sangat lewat oleh orang yang terkena. Sekiranya terdapat jangkitan pada rongga perut, otot dinding perut yang kuat biasanya bertindak balas dengan ketegangan yang teruk. Oleh itu, doktor dapat memperoleh petunjuk penyakit serius dengan memeriksa ketegangan otot.

Walau bagaimanapun, pada wanita hamil, tahap ketegangan otot dinding perut berkurang dari awal dan jangkitan yang merebak di rongga perut tidak harus disertai dengan dinding perut yang tegang. Perlu diingat semasa terapi bahawa sebarang campur tangan pembedahan dapat menyebabkan persalinan. Bergantung pada kematangan anak yang belum lahir, doktor mesti memutuskan sama ada tokolisis (penghambatan bersalin) atau kelahiran dengan pembedahan caesar adalah sesuai.

Sekiranya terdapat abses di perut, rawatan dengan antibiotik mungkin perlu. Dalam kes ini, pilihan yang berhati-hati antibiotik mesti dibuat agar tidak merosakkan kesihatan kanak-kanak itu. Tetrasiklin yang disebut tidak boleh digunakan sepanjang kehamilan.

Metronidazole, yang biasanya digunakan untuk jangkitan bakteria pada rongga perut, tidak boleh digunakan trimester pertama. Prognosis untuk kanak-kanak bergantung pada kematangannya dan berlakunya komplikasi. Sekiranya abses di perut menyebabkan patogen memasuki aliran darah atau plasenta untuk kekurangan bekalan, kehidupan anak yang belum lahir berisiko serius.

Di antara penyakit abses pada kehamilan, apa yang disebut abses perityphlitic patut disebut. Ini adalah pengumpulan terkumpul dari nanah yang boleh terbentuk dalam kes apendiks berdasarkan lampiran berlubang. Pada wanita, abses ini dapat turun ke rongga Douglas, rongga berbentuk saku antara Rektal dan uterus, yang merupakan titik paling dalam rongga perut pada organisma wanita.