Apa itu anestesia separa?

Berbeza dengan umum anestesia, hanya kawasan tertentu badan yang dibius di bawah anestesia separa atau serantau. Di rantau ini, persepsi mengenai kesakitan, sensasi dan kadang-kadang kemampuan bergerak dihilangkan dengan bantuan pelbagai prosedur. Untuk prosedur kecil, anestesia separa sahaja mungkin mencukupi.

Untuk prosedur yang lebih besar dan lebih luas, ia boleh digabungkan dengan anestesia am. Bergantung pada campur tangan, pakar bius (pakar bius) boleh menggunakan kaedah separa yang berbeza anestesia. Contohnya, penyusupan / permukaan anestesia ("Anestesia tempatan"), penyumbatan periferal saraf (anestesia konduksi), prosedur berhampiran saraf tunjang (epidural /anestesia epidural, anestesia tulang belakang atau prosedur gabungan) atau anestesia serantau intravena.

Sebab-sebab anestesia separa

Anestesia separa digunakan untuk rawatan kesakitan semasa dan selepas pembedahan atau di obstetrik. Khususnya, ia menjadi semakin penting dalam kesakitan terapi semasa dan selepas pembedahan. Sebab-sebab anestesia separa adalah, sebagai contoh, operasi yang tidak semestinya harus dilakukan di bawah anestesia am, penolakan pesakit terhadap anestesia umum atau berisiko tinggi semasa operasi pada pesakit dengan keadaan sedia ada yang teruk.

Sekiranya operasi dilakukan yang memerlukan kerjasama pesakit semasa prosedur, anestesia separa juga diperlukan, kerana kesedaran dan, jika perlu, mobiliti dipertahankan. Bagi pesakit yang tidak berpuasa, anestesia tempatan atau serantau juga lebih disukai, kerana pelindung refleks dipelihara (batuk refleks dll). Oleh itu risiko untuk perut kandungan berlari kembali dan masuk ke trakea /paru-paru (aspirasi) jauh lebih rendah.

Namun, jika prosedurnya luas, misalnya setelah kemalangan jalan raya yang serius dengan beberapa kecederaan, anestesia am tidak dapat dielakkan. Pada pesakit alkohol, terdapat beberapa kelebihan anestesia separa kerana peningkatan risiko komplikasi dan perubahan metabolisme. Ia juga memungkinkan untuk menggabungkan anestesia umum dan separa. Walaupun pada pesakit tua, anestesia separa kadang-kadang lebih bermanfaat dan dikaitkan dengan kesan sampingan yang jauh lebih sedikit. Lebih lanjut mengenai ini di halaman kami di bawah: Anestesia pada orang tua Tahap anestesia individu dan risiko yang berkaitan boleh didapati di bawah peringkat Anestesia