Botulinum Toxin: Kesan, Kegunaan & Risiko

Toksin Botulinum adalah neurotoksin yang telah berjaya digunakan sebagai ubat dalam neurologi selama bertahun-tahun. Walau bagaimanapun, toksin botulinum secara amnya dikenali sebagai Botox, agen aktif menentang garis ekspresi. Apa sebenarnya toksin botulinum? Dan bagaimana toksin botulinum digunakan?

Apakah toksin botulinum?

Toksin Botulinum adalah neurotoxin yang telah berjaya digunakan sebagai ubat dalam neurologi selama bertahun-tahun. Walau bagaimanapun, toksin botulinum telah dikenal sebagai Botox. Botulinum toxin adalah neurotoxin - iaitu toksin yang bertindak secara khusus pada sel saraf. Toksin botulinum berlaku di alam semula jadi dan berkembang di bawah tahap rendahoksigen keadaan, terutamanya di dalam tanah. Walau bagaimanapun, produk daging seperti sosej atau sosis dalam tin juga sering terkena racun botulinum pada masa lalu. Di sinilah nama racun berasal, yang berasal dari kata Latin "botulus" untuk sosis. Penggunaan makanan yang tercemar racun botulinum, terutama pada abad ke-19, tidak jarang menyebabkan gangguan saraf yang serius, botulisme. Ini kerana toksin botulinum menghalang penghantaran isyarat sel-sel saraf dan seterusnya menyebabkan kelemahan otot dan bahkan penangguhan paru-paru fungsi. Oleh itu, toksin botulinum dianggap sebagai racun terkuat. Pada awal tahun 1822, kemungkinan diakui bahawa toksin botulinum dalam jumlah kecil dapat digunakan sebagai ubat untuk mengatasi gangguan saraf. Namun, baru 1970-an racun botulinum pertama kali digunakan sebagai ubat untuk mengobati "strabismus". Sejak itu, botulinum toxin telah digunakan untuk merawat pelbagai gangguan saraf. Selama beberapa tahun sekarang, botulinum toxin semakin banyak digunakan dalam perubatan estetik-kosmetik. Di sini, toksin botulinum berfungsi sebagai agen berkesan terhadap wajah kedutan di bawah istilah "Botox" yang lebih dikenali.

Kesan farmakologi

Sekiranya toksin botulinum memasuki badan, penyebaran pengujaan dari sel saraf ke otot adalah terhad. Otot hanya dapat digerakkan ke tahap yang terhad atau tidak sama sekali, bergantung pada dos toksin saraf, dan mengendurkan dengan cara ini. Dalam rawatan perubatan, toksin botulinum disuntik secara khusus ke bahagian tubuh yang sesuai. Sejumlah kecil toksin botulinum sangat beracun digunakan. Pada otot, toksin botulinum menyebabkan zat utusan asetilkolina, yang bertanggungjawab untuk penghantaran impuls saraf, untuk disekat. Kerana rendah dos dan aplikasi yang disasarkan, hanya otot yang diinginkan yang terjejas. Ia tidak lagi tegang seperti biasa, sementara persepsi deria seperti perasaan dan sentuhan tidak terjejas. Bergantung pada tujuan perubatan racun botulinum digunakan dan dalam kuantiti berapa, kesannya, yang perlahan meningkat, mencapai puncaknya setelah kira-kira sepuluh hari. Selepas itu, saraf mula pulih dan kesan toksin botulinum hilang sebelum ia tidak lagi dapat dirasakan atau dilihat sama sekali setelah enam bulan paling lambat. Bergantung pada keinginan, keperluan atau keperluan, rawatan baru dengan toksin botulinum kini dijalankan.

Aplikasi dan penggunaan perubatan

Botulinum toxin mendapati aplikasi perubatannya terutama dalam neurologi. Di sini, ia digunakan terutamanya untuk mengatasi gangguan pergerakan tertentu. Contohnya, pesakit yang mengalami kekejangan seperti kelopak mata kekejangan, kekejangan mulut, lidah kekejangan, kekejangan faring, kekejangan penulis, atau pita suara kekejangan dapat diatasi dengan toksin botulinum. Sindrom spastik seperti kaki runcing atau kekejangan yang berlaku selepas a strok juga boleh dirawat dengan toksin botulinum. Ini boleh mengakibatkan peningkatan gangguan yang ketara. Dalam banyak kes, seperti kelopak mata kekejangan, bahkan mungkin hilangnya sementara gangguan saraf yang tidak menyenangkan. Walau bagaimanapun, toksin botulinum hanya bertindak melawan gejala dan oleh itu mesti disuntik semula sebaik sahaja kesannya hilang. Botulinum toxin juga digunakan untuk merawat aduan seperti migrain, peningkatan air liur dan keringat berat di bawah ketiak. Rawatan yang paling meluas, bagaimanapun, adalah apa yang disebut "Botox treatment" dengan toksin botulinum. Selepas kesan pengurangan kedutan berikutan suntikan botulinum toxin terbukti pada awal tahun 1990-an, botulinum toxin telah mendapat populariti yang besar sejak diluluskan untuk sektor kosmetik pada tahun 2001. Apabila sesuai, dos toksin botulinum disuntik ke otot di bawah garis ekspresi, otot mengendur, menyebabkan kulit mengatasi ia untuk melicinkan.

Risiko dan kesan sampingan

Kesan sampingan dari toksin botulinum terutamanya berkaitan dengan overdosis, yang mesti dielakkan dengan segala cara. Kerana toksin botulinum adalah neurotoksin yang sangat kuat, suntikan yang tidak betul boleh menyebabkan serius kerosakan saraf. Sebagai tambahan, toksin botulinum tidak boleh dibenarkan memasuki aliran darah dalam keadaan apa pun. Pesakit yang pernah menjalani "Botox treatment" kadang-kadang mengadu kelopak mata kekejangan, gangguan mata dan kering mulut sebagai kesan sampingan. Tambahan pula, toksin botulinum sebagai agen menentang ekspresi wajah kedutan boleh membawa sekatan ekspresi wajah jika suntikan tidak diletakkan dengan cara yang disasarkan, menghasilkan kesan seperti topeng. Pada prinsipnya, rawatan perubatan dengan toksin botulinum harus menekankan pengalaman doktor, dan juga penting untuk menempatkan diri di tangan yang berpengetahuan ketika menjalani prosedur kosmetik dengan toksin botulinum.