Bronchiectasis: Tanda dan Diagnosis

Bronchiectasis merujuk kepada dilatasi (patologi) dilatasi (pembesaran) patologi (pembesaran) bronkus (sinonim: Bronchiectasis; dilatasi bronkial; ICD-10-GM J47: bronchiectasis) yang didahului oleh kerosakan pada dinding bronkus akibat keradangan berulang (keradangan) dan gangguan saliran rembesan bronkus. "Ectasis" berasal dari bahasa Yunani dan diterjemahkan sebagai "pengembangan." Pengembangannya boleh berbentuk sakular, berbentuk gelendong, atau silinder (paling biasa).

Penyakit ini terutamanya menyerang basal (bawah) paru-paru segmen. A paru-paru segmen atau keseluruhan lobus paru-paru mungkin terjejas. Begitu juga, bronkektasis boleh berlaku di kedua lobus paru-paru.

Bronchiectasis boleh menjadi kongenital (kongenital) atau diperoleh (bentuk yang lebih biasa) (lihat "Sebab").

Penyebab umum bronchiectasis termasuk berulang rendah saluran pernafasan jangkitan dalam zaman kanak-kanak dan Sistik Fibrosis (sinonim: cystic fibrosis (CF)) (di Eropah). Di negara-negara membangun, bronchiectasis berlaku terutamanya selepas jangkitan (selepas jangkitan seperti pertusis, campak, mempengaruhi). Di negara perindustrian, kadar penyakit pasca menular menurun kerana penggunaan antibiotik dan program vaksinasi.

Kejadian puncak: Penyakit ini berlaku terutamanya pada usia pertengahan.

Kelaziman (kejadian penyakit) adalah 3.7 kes per 100,000 penduduk di New Zealand dan 52 kes per 100,000 penduduk di Amerika Syarikat.

Kira-kira 30-50% pesakit dengan penyakit pulmonari obstruktif kronik (COPD) mempunyai bronchiectasis pada peringkat lanjut.

Kursus dan prognosis: Eksaserbasi (tempoh pemburukan penyakit yang ketara) adalah tipikal untuk ini penyakit kronik. Setiap pesakit mengalami kira-kira 1.5 episod penyakit setiap tahun. Selama ini, pesakit mengalami empat atau lebih gejala ciri bronkektasis (lihat di bawah "Gejala - Keluhan"). Episod yang lebih kerap, penjajahan kronik dengan bakteria Pseudomonas aeruginosa, dan bukti keradangan sistemik (keradangan yang mempengaruhi seluruh badan) menunjukkan perkembangan penyakit ini. terapi ialah penggunaan antibiotik dan fisioterapi (latihan pernafasan).

Prognosis bergantung pada seberapa baik jangkitan dapat dielakkan. Dalam kes terbaik, jangka hayat orang yang terjejas hampir tidak terhad.