Candida: Jangkitan, Penularan & Penyakit

Candida adalah genus ragi. Wakil genus yang paling terkenal adalah kulat Candida albicans.

Apa itu Candida?

Candida adalah ragi dari pembahagian kulat tiub. Beberapa spesies genus berpotensi patogen untuk manusia. Mereka juga dikenali sebagai Candida patogen. Ini termasuk Candida stellatoidea, Candida famata, Candida glabrata, Candida krusei atau candida dubliniensis. Walau bagaimanapun, wakil Candida yang paling terkenal dan terkenal adalah Candida albicans. Ia adalah agen penyebab kandidiasis. Candidiasis adalah penyakit berjangkit yang kadang-kadang boleh menyebabkan gejala drastik, terutamanya pada orang yang lemah sistem imun. Kulat juga terdapat pada tiga perempat dari semua orang yang sihat. Walau bagaimanapun, dalam kes ini tergolong dalam flora sementara. Ini bermaksud bahawa ia dimakan dengan makanan, melewati saluran usus dan kemudian dikeluarkan. Ia hidup di selaput lendir mulut, tekak dan di saluran penghadaman. Ia juga terasa seperti di kawasan kemaluan, di antara jari dan jari kaki dan juga pada kuku jari kaki kuku kaki. Candida albicans adalah patogen fakultatif. Biasanya, ia hidup dalam keadaan seimbang dengan sistem pertahanan imun manusia dan mikroorganisma lain di saluran penghadaman. Walau bagaimanapun, penjajahan boleh mengakibatkan gejala yang serius.

Kejadian, taburan, dan ciri

Ragi Candida dijumpai hampir di mana-mana. Hampir mustahil bagi manusia untuk tidak bersentuhan dengan Candida. Terutama melalui makanan, manusia memakan sejumlah besar jamur setiap hari dalam keadaan normal diet. Terutama komponen makanan berasaskan tumbuhan secara semula jadi tercemar dengan Candida. Contohnya, Persatuan Kebersihan dan Mikrobiologi Jerman membenarkan sehingga 100,000 unit kulat yang membentuk koloni setiap gram pada ramuan dan rempah kering. Salad sayur mentah segar juga sering mengandungi Candida dalam kuantiti yang banyak. Untuk salad siap dimakan, seperti yang terdapat di kaunter salad di pasar raya, berlaku nilai garis panduan hingga 5,000,000 unit pembentuk koloni per gram. Oleh itu, dalam makanan yang mengandungi 200 gram salad mentah, beberapa juta kulat dapat memasuki tubuh dengan mudah. Candida agak tahan terhadap asid gastrik, begitu banyak kulat yis yang tertelan masuk ke saluran usus. Di dalam usus, membunuh banyak kulat oleh pencernaan enzim biasanya berlaku. Walau bagaimanapun, dengan ketahanan kolonisasi yang utuh di dalam usus, kulat biasanya tidak berpeluang membiak lebih jauh di dalam usus. Juga, kepatuhan berpanjangan atau penjajahan lebih lanjut dalam usus tidak mungkin dilakukan dengan utuh flora usus.

Penyakit dan keluhan

Sebaliknya, apabila jamur candida di usus manusia mengalami gangguan sistem penghalang, oportunis dapat berkembang biak dan menjajah usus. Oleh itu, penjajahan candida kecil pada mulanya menjadi jangkitan dangkal pada dinding usus. Di dalam usus, ragi candida dapat mengembangkan pelbagai mekanisme patogen. Contohnya, mereka boleh membentuk filamen yang masuk ke dalam usus mukosa. Pengaktifan protease siklik juga merosakkan usus mukosa. Dengan bantuan mekanisme patogen ini, ragi dapat menembusi jauh ke dalam dinding usus. Ini pada awalnya menghasilkan mycoses dalam. Kemudian, ragi juga mungkin masuk ke dalam aliran darah badan, yang mengakibatkan umum pengedaran dari ragi. Sudah berada di dalam usus, ragi boleh menyebabkan banyak gejala. Kerana pembiakan kulat yang cepat di dalam usus, secara semula jadi terdapat juga peningkatan jumlah sel-sel kulat dan usus yang mati. Ini mereput dan melepaskan antigen yang dipanggil. Antigen sebahagiannya diserap oleh usus mukosa dan masukkan darah melalui penghalang mukosa yang rosak. Sekiranya kecenderungan alahan, antigen boleh menyebabkan reaksi alergi yang sesuai. Bahkan disyaki bahawa manifestasi reumatoid, yang sering terjadi pada mikosis usus, disebabkan oleh kompleks imun yang beredar. Ragi telah digunakan untuk menghasilkan minuman beralkohol selama berabad-abad. Semasa penguraian dari karbohidrat, mereka menghasilkan etanol dan minyak fusel. Proses serupa berlaku di usus ketika candida hadir. Khususnya, hati menderita fusel yang dihasilkan secara kekal alkohol sekiranya beban kulat berpanjangan. Mycoses usus kronik boleh menyebabkan teruk hati kerosakan. Oleh kerana ragi menggantikan sebahagian flora tempatan apabila melekat pada mukosa usus, fungsi penghalang usus juga terganggu. Mycosis usus boleh menyebabkan kebocoran yang disebut terusan sindrom. Dalam keadaan bocor terusan sindrom, mukosa usus telap, membolehkan pelbagai antigen dan mikroorganisma memasuki aliran darah. Alahan kulit simptom atau penyakit kulit seperti neurodermatitis boleh menjadi hasilnya. Walau bagaimanapun, Candida boleh merebak bukan sahaja di usus tetapi juga di kaviti oral. Candidiasis dari kaviti oral juga dipanggil thrush atau stomatitis candidomycetica. Lapisan keputihan dapat dilihat pada selaput lendir kemerahan mulut. Ini dapat dihapuskan. Candidiasis vagina dipanggil mycosis faraj or kulat faraj. Di sini juga, agen penyebab hampir selalu Candida albicans. Faraj faraj biasanya disebabkan oleh pertahanan yang lemah, turun naik hormon, kebersihan intim yang tidak betul, atau hubungan seksual. Gejala ciri jangkitan kulat faraj adalah gatal dan keputihan. Pelepasan berwarna putih dan konsisten rapuh. Tidak seperti pelepasan jangkitan bakteria, pelepasan pada sariawan faraj hampir tidak berbau. Selain itu, lapisan putih yang boleh dilap boleh muncul pada mukosa faraj. Kemerosotan membran mukus sensitif juga mungkin berlaku. Bergantung pada tahap penyakit, luka yang menyakitkan juga boleh merebak ke bahagian dalam paha.