Cardiac Plexus: Struktur, Fungsi & Penyakit

Plexus jantung adalah pleksus saraf autonomik sistem saraf, juga dikenali sebagai plexus jantung. Bahagian dalam rangkaian ini terdiri daripada gentian saraf simpatik dan parasimpatis dan mengawal tindakan automatik jantung, yang berada di luar pengaruh luaran. Kerosakan pada pleksus boleh menyebabkan berdebar-debar, jantung berdebar-debar, atau ketidakselesaan jantung yang lain.

Apakah plexus jantung?

Rangkaian atau jalinan saluran saluran seperti urat, limfatik, arteri, atau saluran saraf adalah apa yang disebut oleh anatomi sebagai pleksus. Plexi saraf atau pleksus saraf terbentuk dengan penjajaran gentian saraf individu dari berbeza saraf tunjang segmen atau ganglia. Dalam plexus saraf, serat individu membentuk rangkaian serat retikular. Plexus saraf yang sangat halus terletak di dalam tubuh manusia di dasar jantung. Plexus ini disebut plexus jantung atau plexus jantung dan terletak di luar perikardium. Plexus jantung adalah sebahagian daripada autonomi sistem saraf. Oleh itu, ia secara signifikan terlibat dalam kawalan jantung secara automatik dan, sebagai akibatnya, dalam kawalan sukarela jantung darah membekalkan. Saraf serviks jantung yang unggul mewakili salah satu daripada tiga jantung simpatik saraf dan merupakan salah satu saraf yang paling penting dalam plexus jantung. Plexus terdiri daripada superficialis pars superficial dan pars profunda yang jauh lebih menonjol, yang terletak jauh di dalam tisu. Kursus plexus jantung mengikuti perjalanan koronari arteri.

Anatomi dan struktur

Pars profunda plexus jantung terletak di bahagian belakang lengkungan aorta di bifurcake trakea. Bahagian ini mengandungi serat saraf jantung dari kedua-dua belah jantung. Bahagian dangkal terletak di bawah lengkungan aorta berhampiran paru kanan arteri dan membawa terutamanya serat dari jantung kiri saraf. Secara fungsional, kedua-dua bahagian saling berkaitan. Plexus saraf menerima aliran masuknya dari simpatik dan juga parasimpatis saraf autonomi sistem saraf. Anak sungai parasimpatis meliputi saraf vagus dan saraf berulang laring. Anak sungai bersimpati sesuai dengan saraf jantung superior, medius, dan inferior. Plexus jantung mengandungi beberapa sel saraf simpul jantung, yang disebut ganglia cardiaca. Sel saraf nod adalah kumpulan badan sel saraf yang dikenali secara teknikal sebagai ganglia. Node saraf terbesar dari pleksus jantung adalah Wrisberg ganglion dengan penyetempatan di rongga lengkung aorta berhampiran ligamentum arteriosum. Sambungan wujud ke pleksus aorta toraks dan pleksus paru. Selain gentian motor, kesakitan- gentian konduktor dan serat chemoreceptor dan pressoreceptor berjalan di saluran saraf pleksus jantung.

Fungsi dan Tugas

Plexus jantung adalah bahagian sistem saraf autonomi. Oleh itu, plexus jantung terlibat dalam kawalan pelbagai sistem automatik. Proses yang dikendalikan oleh sistem saraf autonomi melepaskan pengaruh sukarela dan boleh dibahagikan kepada aktiviti parasimpatis dan simpatik. Plexus jantung membawa serat saraf kedua-dua bahagian. Dengan serat parasimpatis dan simpatik, plexus melindungi jantung dan dengan itu mengawal aktiviti jantung secara automatik. Semasa tekanan, sebagai contoh, sistem saraf bersimpati meningkatkan tindakan jantung melalui saraf jantung simpatik. Dengan cara ini, ia membawa tubuh ke tahap kesediaan untuk prestasi dan mempersiapkan organisma menjadi lebih baik tekanan, di mana tenaga yang mencukupi mesti ada. The sistem saraf parasimpatetik, sebaliknya, dikaitkan dengan kelonggaran. Bahagian sistem saraf autonomik ini mempunyai kesan yang lemah terhadap tindakan sistem saraf bersimpati dan dengan itu mewujudkan keadaan rehat yang sederhana antara ketegangan lengkap dan lengkap kelonggaran. Melalui interaksi simpatik-prasimpatis, organisma menyesuaikan diri dengan tekanan dan, dari sudut pandang evolusi-biologi, mengekalkan kehidupan walaupun dalam keadaan yang melampau. Plexus jantung bukan satu-satunya plexus saraf dengan gentian simpatik dan parasimpatis. Kerana tugas fungsinya dalam mengawal aktiviti jantung dan sistem kardiovaskular, ia adalah salah satu plexus yang paling penting dalam tubuh manusia. Pengendalian jantung terutamanya dilakukan oleh dahan di bahagian dalam pleksus. Dengan cabang-cabang ini, plexus jantung mempengaruhi terutamanya kadar jantung.

Penyakit

Aritmia adalah aritmia jantungDalam fenomena ini, jantung berdegup mengikut urutan yang tidak teratur. Ringan atau sekali sekala aritmia jantung sering tidak disedari. Walau bagaimanapun, dalam jangka masa panjang, degupan jantung yang tidak teratur dapat menyebabkan gejala seperti pening, mantra pengsan, sawan atau sakit dada. Di samping itu, aritmia yang teruk boleh menyebabkan kejutan. Bentuk aritmia yang berbeza diketahui dari amalan klinikal. Gangguan rangsangan dengan pembentukan impuls elektrik yang terganggu dibezakan dari gangguan yang disebabkan oleh pengaliran jantung yang rosak. Penyebab organik degup jantung yang dipercepat, perlahan atau tersekat mungkin berkaitan dengan kerosakan pada pleksus jantung. Khususnya, keradangan tisu saraf di kawasan ini boleh mengakibatkan disfungsi jantung yang teruk. Psikologi aritmia jantung harus dibezakan dari ini. Penyebab gangguan tersebut boleh menjadi kegelisahan, kegembiraan atau ketakutan. Tekanan menunjukkan keadaan tertekan dan menyebabkan pengaruh simpatik terhadap aktiviti jantung meningkat. Peralihan ke arah sistem saraf bersimpati meningkatkan kadar jantung. Di samping itu, kadar jantung berubah dengan penggunaan berlebihan kafein dan alkohol, begitu juga dengan penggunaan ubat, ubat, dan racun. Disfungsi sistem saraf autonomi pada prinsipnya boleh menjadi gejala banyak penyakit saraf dan dalaman. Dalam konteks ini, degenerasi sistemik seperti Penyakit Parkinson or Sindrom Parkinson sama relevannya dengan generalisasi kerosakan saraf dalam erti kata polineuropati, seperti boleh berlaku akibat dari kencing manis mellitus. Dalam semua kes gangguan fungsi sistem saraf autonomi, termasuk kerosakan saraf pada plexus jantung, gejala khas adalah pening dan kehilangan kesedaran yang singkat. Jangka masa tidak sedarkan diri yang singkat disebut sinkop.