Kemungkinan penyembuhan / prognosis | Karsinoma dubur

Kemungkinan penyembuhan / prognosis

Dalam kes karsinoma dubur, kemungkinan pemulihan sangat baik jika dibandingkan dengan barah lain sekiranya rawatan diberikan tepat pada waktunya. Prognosis untuk karsinoma dubur bergantung pada ukuran tumor dan sejauh mana pertumbuhannya ke dalam tisu. Sekiranya sfinkter tidak terjejas, kemungkinan bertahan hidup sangat baik dan dalam hampir semua kes penyembuhan dapat dicapai melalui pembedahan atau rawatan gabungan yang terdiri daripada radiasi dan kemoterapi.

Sekiranya sfinkter dipengaruhi oleh tumor, kadar kelangsungan hidup semua pesakit yang terjejas menurun, tetapi penyembuhan masih dapat dicapai dalam kebanyakan kes. Prognosis yang buruk terdapat pada orang yang menghidap karsinoma dubur di mana sel-sel tumor telah merebak ke limfa nod. Bagaimanapun, pemeriksaan susulan secara berkala adalah penting setelah berjaya menjalani terapi. Ini termasuk rektum endoskopi setiap tiga bulan untuk dua tahun pertama selepas rawatan. Selepas itu, pemeriksaan enam bulan mencukupi sekiranya penemuan itu tidak dapat dilaksanakan.

Nasihat hidup / peluang bertahan

Tahap kelangsungan hidup untuk penyakit tumor biasanya diberikan sebagai kadar kelangsungan hidup 5 tahun, iaitu berapa peratus orang yang mempunyai penyakit lanjut yang masih hidup setelah 5 tahun. Sekiranya terdapat karsinoma dubur yang sangat kecil yang belum merebak dan tidak tumbuh menjadi organ tetangga, kadar ini hampir 100% setelah pembedahan membuang tumor. Tumor yang lebih besar selalunya masih bertindak balas dengan baik terhadap terapi radiasi gabungan dan kemoterapi.

Sekiranya terdapat tumor yang lebih maju yang telah berkembang menjadi otot sfinkter, 50% hingga 70% dari mereka yang terkena masih hidup setelah 5 tahun. Peluang hidup terburuk adalah dengan tumor yang sangat maju yang telah merebak ke limfa nod. Kadar kelangsungan hidup 5 tahun turun ke bawah 40%.

Walau bagaimanapun, kerana karsinoma dubur biasanya menampakkan diri pada peringkat awal, tahap lanjut jarang berlaku. Oleh itu, sangat penting untuk berjumpa doktor sekiranya anda mempunyai simptom yang sesuai.