Tangan Sejuk: Penyakit sebagai Punca

Sekiranya tangan sentiasa sejuk, kemungkinan ada penyakit di sebalik ketidakselesaan itu. Penyebab yang mungkin berlaku adalah gangguan peredaran darah. Sebab yang paling biasa untuk gangguan peredaran darah adalah arteriosclerosis. Darah lemak, darah beku atau tisu penghubung terkumpul di kapal dan menyempitkan mereka. Walau bagaimanapun, arteriosclerosis jarang berlaku di bahagian lengan kapal.

Di samping arteriosclerosis, gangguan peredaran darah juga boleh disebabkan oleh kerosakan tekanan ke saraf and darah kapal atau oleh penyakit vaskular radang (thrombangiitis obliterans). Dalam kes ini, penyumbatan arteri kecil di tangan dan kaki berlaku dengan kerap.

Sindrom Raynaud

Sindrom Raynaud selalunya adalah hasil dari itu oklusi. Ini adalah bentuk gangguan peredaran darah yang melampau di mana tangan dan kaki menjadi tidak berdarah dan dengan itu putih dan mati rasa sepenuhnya kerana kekejangan vaskular secara tiba-tiba. Selepas itu, tangan bertukar menjadi biru dan akhirnya menjadi merah. Dalam jangka masa panjang, Sindrom Raynaud boleh menyebabkan kerosakan pada dinding kapal atau kematian tisu.

Tekanan darah rendah dan kegagalan jantung sebagai penyebabnya

Rendah darah tekanan juga sering menjadi penyebab sejuk jari. Sekiranya tekanan darah rendah, dinding kapal hanya berdenyut sedikit dan bahagian badan paling jauh dari jantung kekurangan bekalan darah. Tangan sangat terjejas oleh kekurangan bekalan ini dan oleh itu sejuk dengan cepat. Sebagai tambahan kepada tangan sejuk, Rendah tekanan darah juga ketara dalam bentuk keletihan and kepekatan masalah.

Rendah tekanan darah berlaku sama ada apabila kapal tidak berkontraksi cukup kuat atau ketika kapal jantung tidak memukul dengan kuat. Sekiranya jantung lemah (kekurangan jantung, kurang darah juga dipam ke dalam peredaran. Ini juga boleh membawa pengurangan aliran darah ke tangan dan menyebabkannya menjadi sejuk.

Selain itu, tumor juga boleh menyebabkan tangan sejuk. Tumor jinak dan malignan dapat mengganggu aliran darah dengan menekan pada saluran. Darah kurang mengalir melalui saluran yang tersekat dan tangan kita dibekalkan dengan haba yang kurang.

Hipotiroidisme sebagai penyebabnya

Sekiranya terdapat gangguan pada sistem hormon, ia boleh mempengaruhi pembuluh darah kita peredaran dan dengan demikian menyebabkan tangan sejuk. Contohnya, orang yang menderita hipotiroidisme beku dengan mudah. Ini kerana tiroid hormon mempengaruhi, antara lain, darah kita peredaran serta sensasi kehangatan dan sejuk. Dalam jangka masa panjang, hipotiroidisme boleh meningkatkan risiko arteriosklerosis dan penyakit vaskular lain.

Penyakit autoimun sebagai penyebabnya

Penyakit autoimun adalah penyakit di mana tisu badan sendiri tidak dikenali oleh sistem imun dan diperjuangkan sebagai badan asing. Penyakit autoimun termasuk tisu penghubung penyakit, yang merupakan kemungkinan penyebab sejuk tangan.

In scleroderma, sebagai contoh, tisu penghubung menjadi lebih tebal dan tebal. Ini boleh membawa kepada penyempitan vaskular, yang kemudian mengakibatkan peredaran darah memburuk. Tanda khas dari scleroderma tangan dan kaki bengkak dan kaku. Pada tahap selanjutnya, wajah juga dapat terkena, yang terlihat pada wajah yang kaku kulit. Sindrom Raynaud juga sering berlaku dengan scleroderma.

Penyakit autoimun lain yang boleh menyebabkan tangan sejuk adalah reumatoid artritis. Dalam bentuk penyakit sendi radang ini, rasa sejuk di tangan dan kaki boleh berlaku selain menyakitkan jari dan kaki sendi, terutamanya pada peringkat awal.

Penyebab psikologi

Jiwa kita juga boleh mempengaruhi hormon kita mengimbangi dan dengan demikian memberi kesan pada aliran darah di saluran kita. Sebagai contoh, semua orang mungkin tahu perasaan mendapat tangan yang sejuk kerana kegembiraan. Pada saat-saat ketegangan tertentu, peningkatan pelepasan hormon adrenalin and norepinephrine mempengaruhi pengembangan vaskular dan dengan itu aliran darah.

Orang yang menderita kemurungan juga sering mengalami tangan sejuk atau kaki sejuk. Suasana yang tertekan dapat mengubah pelepasan hormon dan juga aktiviti zat utusan di otak. Ini boleh memberi kesan kepada pelbagai fungsi tubuh, termasuk peredaran darah dan juga sensasi suhu.