Alahan Susu Lembu

Gejala

Kemungkinan gejala alergi susu lembu termasuk:

  • Gatal dan rasa berbulu di mulut dan tekak, bengkak, mual, muntah, cirit-birit (termasuk darah di dalam najis), sakit perut
  • Kulit ruam, selalunya di sekitar mulut, sarang (gatal-gatal), ekzema, memerah.
  • Bersiul, berdehit bernafas, batuk.
  • Berair hidung, gatal hidung, hidung tersumbat.
  • Konjunktivitis alahan

Gejala boleh berlaku dengan segera atau dengan kelewatan masa. Dalam kes yang paling teruk, lembu susu alahan boleh menyebabkan mengancam nyawa dan umum anafilaksis.

Punca

Susu alahan merupakan reaksi alahan kepada susu protein yang terdapat dalam susu, terutamanya kasein dan beta-lactoglobulin. Susu alahan berlaku terutamanya pada bayi dan anak kecil dan jarang berlaku pada masa dewasa. Mereka yang alah terhadap susu lembu juga sering menunjukkan alergi terhadap susu jenis lain dan mempunyai kecenderungan. Alergi mungkin dimediasi IgE dan / atau selular (bukan IgE).

Diagnosa

Diagnosis dibuat dengan rawatan perubatan berdasarkan sejarah pesakit, gejala klinikal, dan dengan ujian alergi (kulit ujian, darah ujian untuk IgE antibodi, ujian provokasi). Laktosa intoleransi mesti dikecualikan. Laktosa intoleransi bukanlah alahan.

Rawatan bukan farmakologi

Untuk pencegahan, susu, produk tenusu, dan produk olahan yang mengandungi protein susu harus dielakkan. Penting untuk diingat bahawa susu mengandungi nutrien penting, vitamin, dan mineral. Penyingkiran susu boleh menyebabkan kekurangan bekalan dan pertumbuhan terencat akal. Oleh itu, susu bayi khas dengan dihidrolisis protein atau dengan asid amino disediakan untuk bayi alahan. Menggunakan susu dari mamalia lain selalunya bukan penyelesaian kerana tindak balas silang sering berlaku. Susu kedelai juga tidak digalakkan. Kanak-kanak biasanya mengatasi alergi pada usia tiga tahun dan seterusnya bertolak ansur dengan susu. Oleh itu, rawatan perubatan dan pendedahan semula susu yang kerap dilakukan adalah disyorkan.

Rawatan ubat

Untuk rawatan ubat akut, antiallergik dadah seperti antihistamin or glucocorticoids mungkin digunakan. Menghirup beta2-simpatomimetik, Seperti salbutamol, boleh memudahkan bernafas sekiranya sukar bernafas. Untuk rawatan anafilaksis, epinefrin adalah ejen barisan pertama. Jarum suntikan epinefrin yang disediakan lebih awal yang boleh dibawa oleh ibu bapa dan diberikan sendiri kepada anak-anak dalam keadaan kecemasan.