Dekongestan: Kesan, Kegunaan & Risiko

Dekongestan adalah dadah yang memberikan kesan dekongestan dan digunakan sebagai agen sokongan dalam rawatan penyakit alergi. Mereka bukan kumpulan bahan aktif yang seragam. Bahan masing-masing bertindak mengikut mekanisme yang berbeza tetapi dengan hasil penyahmampatan mukosa yang sama dalam setiap kes.

Apa itu dekongestan?

Dekongestan adalah dadah yang memberikan kesan dekongestan dan digunakan sebagai agen sokongan dalam rawatan penyakit alergi. Istilah dekongestan merangkumi bahan aktif yang satu-satunya ciri umum adalah kesan dekongestan mereka. Secara kimia, bahan-bahan ini selalunya tidak ada kaitan antara satu sama lain. Dekongestan juga tidak mempunyai persamaan mekanisme tindakan. Walau bagaimanapun, ia selalu digunakan bersama dengan anti-alergi atau agen lain untuk rawatan simptomatik membran mukus yang bengkak. Semasa dalam ubat-ubatan ini, bahan aktif utama secara bersamaan memerangi alahan, dekongestan hanya melegakan bengkak dan mempunyai kesan sementara. Dekongestan biasanya digunakan secara topikal (topikal), tetapi juga boleh diberikan secara lisan. Penggunaan utama mereka adalah untuk rinitis alergi (jerami demam).

Penggunaan dan kesan ubat

Dekongestan boleh dibahagikan kepada kelas ubat yang berbeza bergantung pada kelasnya mekanisme tindakan. Pertama sekali, ini adalah simpatomimetik. Ini bertindak secara langsung atau tidak langsung melalui reseptor simpatik sistem saraf. Yang bersimpati sistem saraf adalah sebahagian daripada sistem saraf autonomi dan terutamanya mengawal otot licin kelenjar dan darah kapal. Ia meningkatkan nada nada jantung dan otot rangka, aktiviti jantung, darah tekanan dan metabolisme. Selanjutnya, ia melebarkan bronkus dan mempunyai kesan dekongestan pada membran mukus. Kortikosteroid adalah kumpulan dekongestan lain. Kortikosteroid mempunyai kesan anti-alergi dengan melembapkan sistem imun dan dengan itu mempunyai kesan dekongestan pada membran mukus. Anti-alahan lain dadah yang tidak tergolong dalam dekongestan (misalnya, asid cromoglicic) menghalang pembebasan mediator keradangan, seperti histamin, dari sel mast selepas penggunaan jangka panjang, sehingga penggunaan jangka panjang diperlukan untuk rawatan. Reproterol selalu digunakan bersamaan dengan asid cromoglicic untuk menyokong penyahmampatan mukosa yang cepat. Reproterol adalah simpatomimetik dan boleh digambarkan sebagai dekongestan. Dekongestan lain mempunyai kesan homeopati, seperti Luffa operculata, bahan aktif dari kering labu buah. Minyak pati juga mempunyai kesan dekongestan dan digunakan sebagai dekongestan. Mereka sering mempunyai kesan anti-radang. Tambahan lagi, masih ada bahan aktif khas yang bertindak sebagai dekongestan.

Dekongestan herba, semula jadi, homeopati, dan farmaseutikal.

Pelbagai dekongestan kumpulan ubat simpatomimetik biasanya digunakan secara topikal di semburan hidung untuk merawat pembengkakan mukosa hidung di rinitis alergi. Ini termasuk, sebagai contoh, efedrin, fenilefrin, tetryzolin, xylometazoline, naphazoline, tramazolin, atau epinefrin. Ejen ini disintesis secara kimia dan, selain penggunaannya sebagai dekongestan, kadang-kadang digunakan dalam bidang lain. Kumpulan dekongestan penting lain adalah kordikosteroid. Berikut adalah wakil penting seperti beclometasone, prednisolon, dexamethasone, flunisolida, budesonide, betamethasone, tixocortol, flutikason, mometason atau triamcinolone. Kumpulan bahan aktif ini juga mengandungi wakil-wakil yang dihasilkan secara sintetik. Bahan aktif kumpulan kordikosteroid sering digunakan secara lisan untuk rawatan alahan sistemik. Di samping itu, kombinasi dekongestan dalam kumpulan bahan aktif juga digunakan. Dekongestan asal tumbuhan sering kali menjadi minyak pati. Chamomile and menthol harus disebut sebagai contoh. Berasal dari tumbuhan juga merupakan bahan aktif homeopati Luffa operculata, yang berasal dari kering labu buah. Sebilangan wakil khas dekongestan tidak dapat ditugaskan ke kumpulan bahan aktif tertentu. Mereka adalah bahan aktif individu dengan komposisi kimia yang berbeza dan dengan yang berbeza mekanisme tindakan. Bahan khas ini termasuk retinol, ipratropium bromida, asid hyaluronik, dan hypromellose.

Risiko dan kesan sampingan

Sama seperti kumpulan dekongestan, begitu juga kesan sampingannya. Harus diingat bahawa setiap bahan aktif boleh menyebabkan kesan sampingan. Ini boleh berlaku, tetapi tidak perlu. Pada prinsipnya, dapat diasumsikan bahawa terdapat juga reaksi hipersensitiviti yang sesuai untuk setiap bahan aktif individu, yang kadang-kadang juga dapat menampakkan diri dalam alergi kejutan. Selanjutnya, bahan aktif kumpulan simpatomimetik menyebabkan kesan sampingan yang disebabkan oleh peningkatan aktiviti simpatik sistem saraf. Ini termasuk peningkatan darah tekanan, peningkatan aktiviti jantung, sembelit, kering mulut, mengurangkan rembesan dan banyak lagi. Kordikosteroid, pada gilirannya, mempunyai kesan imunosupresif dan, dalam kes yang melampau, boleh menyebabkan kencing manis or osteoporosis. Walau bagaimanapun, jumlah aplikasi biasanya sangat kecil sehingga kesan sampingan biasanya tidak dapat diabaikan.