Diagnosis abses kaki | Abses kaki

Diagnosis abses kaki

An abses pada kaki biasanya dapat dikenali kerana adanya gejala yang jelas dan jelas. Untuk memastikan sama ada ia disebabkan oleh bakteria, doktor boleh mengubati nanah, Pada abses juga sering dapat dikesan oleh a darah ujian. Kemudian bilangan putih darah sel meningkat dan protein C-reaktif yang disebut juga terdapat dalam jumlah yang meningkat (penanda untuk keradangan yang ada).

Apa yang perlu dilakukan sekiranya berlaku abses?

Dalam keadaan apa pun tidak seharusnya abses sendiri ditolak. Di sini bahaya bakteria penyebaran sangat tinggi. Sekiranya abses telah dibuka dengan sendirinya, a plaster atau pembalut harus dipakai di atasnya, seperti nanah berjangkit.

Disyorkan mencuci tangan dengan kerap. Sekiranya berlaku abses yang disebabkan oleh bakteria, biasanya tidak cukup bagi doktor untuk menetapkan antibiotik, kerana abses dikemas dan antibiotik tidak dapat melawan bakteria di sana. Dalam kebanyakan kes, bergantung pada ukuran abses, diperlukan operasi kecil atau sedikit lebih besar.

Doktor membuka abses dengan sayatan kecil di bawah anestetik tempatan dan memastikan bahawa nanah boleh longkang. Tisu yang meradang dikeluarkan dan luka dibersihkan. Selepas operasi, luka tidak ditutup tetapi dibiarkan terbuka sehingga nanah yang baru terbentuk dapat mengalir secara langsung.

Luka dibersihkan secara berkala dan pakaiannya diganti. Sekiranya bakteria sudah menyebar atau ada risiko penyebaran, antibiotik ditambahkan untuk mencegahnya merebak ke seluruh badan. Terdapat banyak rawatan di rumah yang secara amnya dapat membantu menghilangkan abses.

Keju rendah lemak berkesan melawan keradangan dan boleh dibungkus dengan kain nipis dan diletakkan di atas abses. Thyme atau minyak pokok teh juga boleh dimasukkan ke dalam air rebusan yang hangat dan disapukan ke kawasan yang terkena sebagai kompres untuk menghilangkan rasa tidak selesa. Untuk mengatasi keradangan, kompres dengan sejuk chamomile or Jelatang teh juga dapat membantu. Bawang cincang dan bawang putih hendaklah juga dihangatkan dan dibalut dengan kain. Putih yang dinyatakan kubis daun yang dihangatkan juga mempunyai kesan menenangkan pada abses.

Prognosis untuk abses kaki

Sekiranya abses dikeluarkan sepenuhnya semasa operasi, jalan selanjutnya lebih baik. Luka mesti tumbuh sendiri, ini boleh memakan masa beberapa minggu bergantung pada ukurannya. Perubahan pembersihan dan pemakaian harian sangat penting agar luka tidak meradang. Walau bagaimanapun, jika patogen telah merebak dan menetap di bahagian lain badan, rawatan mungkin memakan masa lebih lama.

Komplikasi dengan abses

Terutama jika usaha dilakukan untuk mengekspresikan abses itu sendiri, ada kemungkinan abses akan terbuka ke dalam dan bakteria akan memasuki darah. Ini boleh membawa akibat yang serius hingga keracunan darah (sepsis) dan oleh itu harus dielakkan. Walau bagaimanapun, komplikasi juga boleh berlaku selepas operasi, misalnya jika luka tidak dibersihkan setiap hari dan jika ia membesar. Kemudian radang dan abses dapat terbentuk lagi.