Tempoh | Latihan untuk Sindrom Piriformis

Tempoh

Tempoh a sindrom piriformis bergantung pada banyak faktor. Kerana kesamaan gejala dalam masalah cakera, yang otot piriformis kadang-kadang dikenali sebagai pencetus gejala. Sekiranya masalah ini telah lama berlaku dan penyusunan kronik mungkin telah berlaku, ini dapat memperpanjang perjalanan penyakit ini.

Begitu masalah asas, iaitu Sindrom Piriformis, telah didiagnosis dan terapi sebenar boleh dimulakan dengan kesakitan dan ubat-ubatan anti-radang serta langkah-langkah fisioterapeutik, pesakit individu adalah faktor yang paling penting. Ini bermaksud bahawa pesakit mungkin harus membiasakan diri dengan corak pergerakan baru dan menahan diri dari aktiviti lain. Prestasi latihan fisioterapeutik juga penting untuk proses penyembuhan yang baik dan lancar.

Dalam kes yang ideal, masalahnya seharusnya bertambah baik atau hilang setelah 4 minggu selewat-lewatnya. Sebaliknya, jangka masa Sindrom Piriformis juga boleh berpanjangan sekiranya kerosakan saraf sudah hadir atau jika pesakit tidak mendekati terapi secara konsisten dan berdisiplin. Dalam beberapa kes yang jarang berlaku, pembedahan mungkin diperlukan, yang dapat memperpanjang jangka masa sindrom ini.

Punca

. otot piriformis adalah otot berbentuk pir yang memanjang dari permukaan dalaman bawah sacrum ke permukaan dalaman paha tulang dan tergolong dalam kumpulan otot pinggul yang dalam. Oleh kerana berdekatan dengan anatomi saraf sciatic, ia sering menimbulkan masalah di kawasan ini. Untuk mengurangkan gejala Sindrom Piriformis, penting bagi mereka yang terjejas menjadi aktif sendiri.

Sindrom Piriformis boleh mempunyai beberapa sebab. Kerana jarak otot anatomi dengan sendi sacroiliac, masalah pada sendi ini juga boleh mempengaruhi otot piriformis dan menyebabkan masalah. Kekuatan luaran (misalnya jatuh) dan kecederaan boleh menyebabkan parut tisu dan menyebabkan masalah. Kecederaan sukan dan ketegangan otot juga menyumbang kepada perkembangan Sindrom Piriformis. Kerana jarak otot dengan saraf sciatic, pesakit sudah mengalami sedikit perubahan pada otot akibat kesakitan semasa menekan saraf sciatic.