Penyejatan: Fungsi, Tugas, Peranan & Penyakit

Penyejatan adalah bahagian termoregulasi yang mengekalkan suhu badan yang tetap pada haiwan berdarah panas. Proses penyejatan juga dikenali sebagai proses penyejatan dan dipicu oleh penurunan bersimpati sistem saraf nada dalam keadaan panas. Peningkatan penyejatan adalah kecenderungan yang juga dikenali sebagai hiperhidrosis.

Apa itu penyejatan?

Penyejatan mengekalkan suhu badan manusia walaupun suhu persekitaran tinggi. Penyejatan berlaku sebagai sebahagian daripada termoregulasi. Thermoregulation adalah istilah yang digunakan untuk menggambarkan semua proses di mana tubuh haiwan berdarah panas mengekalkan suhu badan yang tetap pada tahap yang memberikan suhu kerja yang ideal untuk proses tubuh seperti darah peredaran, walaupun suhu persekitaran berubah-ubah. Ini memerlukan pertukaran haba kekal dengan persekitaran. Pertukaran haba ini berlaku melalui pelbagai mekanisme badan. Selain penyejatan, mekanisme pertukaran haba tubuh sendiri termasuk perolakan, pengaliran dan sinaran. Pengaliran adalah pertukaran haba melalui hubungan langsung. Perolakan adalah pertukaran haba melalui medium pertukaran seperti udara. Radiasi dalam perubatan adalah radiasi panas dalam bentuk gelombang elektromagnetik, dan penyejatan adalah kehilangan haba melalui proses penyejatan. Cecair menebal dalam proses ini dengan membuangnya air dari mereka melalui kekosongan.

Fungsi dan tugas

Penyejatan mengekalkan suhu badan manusia walaupun suhu persekitaran tinggi. Oleh itu, kehilangan haba melalui penyejatan menyejukkan badan. Apabila pemanasan berlebihan berlaku akibat suhu persekitaran yang tinggi, pusat termoregulasi di hipotalamus merendahkan nada simpati sistem saraf. Penurunan ini adalah langkah pertama termoregulasi dan memerlukan kawalan suhu kekal oleh termoreceptor periferal dan viseral. Ini adalah ujung saraf bebas dari neuron sensitif yang terletak di kulit dan membran mukus. Mereka mengukur suhu luaran dan dalaman dan menghantar isyarat mereka secara terpusat melalui penumpuan neuron, yang dijumlahkan pada neuron pertama dan bergerak di sepanjang traktus spinothalamicus. Di sepanjang jalan ini, mereka sampai di Thalamus dan ditukar ke neuron kedua. Neuron kedua berakhir dengan serat unjurannya di kawasan hipotalamus. Oleh itu, hipotalamus, sebagai pusat pengatur suhu badan, menerima input maklumat tetap. Berdasarkan data suhu, ia membandingkannya dan, jika perlu, bertindak balas dengan proses pengawalseliaan untuk menjaga suhu badan tetap. Panas sekali gus menyebabkan hipotalamus menurunkan nada simpatik sistem saraf. Penurunan nada ini mencetuskan tindak balas peraturan. Satu tindak balas terhadap penurunan nada adalah vasodilatasi periferal. Mekanisme tindak balas kedua adalah peningkatan rembesan peluh. Vasodilatasi periferal sepadan dengan vasodilatasi di periferal darah kapal. Ini menghasilkan peningkatan darah mengalir ke hujung kaki. Oleh itu, permukaan pertukaran haba meningkat dan kehilangan haba yang lebih besar dapat berlaku melalui perolakan. Rembesan peluh berlaku melalui rawatan kolinergik secara simpatik kelenjar peluh, juga dikenal sebagai glandulae sudoriferae. Mereka meningkatkan rembesan mereka dengan meningkatkan nada bersimpati. Penyejatan peluh menghasilkan apa yang disebut penyejatan penyejatan dan kulit disejukkan. Proses ini sesuai dengan penyejatan.

Penyakit dan penyakit

Penyejatan yang meningkat menyertai pelbagai gambar klinikal. Biasanya, gambar klinikal ini terikat demam, yang diturunkan oleh badan melalui penyejatan. Walau bagaimanapun, penyejatan itu sendiri dapat mengambil bahagian patologi. Ia kemudian tidak berlaku sebagai gejala penyakit primer, tetapi ia sendiri muncul sebagai penyakit utama. Salah satu penyakit yang paling terkenal dalam konteks ini ialah hiperhidrosis. Fenomena ini sesuai dengan kecenderungan genetik untuk berpeluh yang ketara, yang biasanya secara tempatan terbatas pada kawasan tertentu badan. Terutama lengan, ketiak, kaki atau tangan sering terkena hiperhidrosis. Namun, pada prinsipnya, hiperhidrosis juga boleh mempengaruhi seluruh tubuh. Dalam kebanyakan kes, penyebab utama fenomena tersebut adalah fungsi tempatan yang berlebihan kelenjar peluh. Apa yang merangsang kelenjar peluh terlalu banyak fungsi tetap tidak jelas.tekanan dan masalah psikologi boleh memainkan peranan besar dalam gambaran klinikal hipertiroidisme. Yang terpenting, tekanan dan hiperfungsi yang disebabkan oleh psikologi adalah lingkaran setan, kerana berpeluh biasanya membuat orang yang terkena merasa lebih tertekan dan dengan itu memberi kesan negatif pada jiwa. Dyshidrosis juga terkenal keadaan yang berkaitan dengan penyejatan dalam pengertian yang luas. Di dalam ini keadaan, bentuk vesikel kecil dan berisi cecair, menyebabkan gatal-gatal yang ketara. Dyshidrosis sering menyertai hiperhidrosis, walaupun sains perubatan belum pasti mengenai kaitannya. Oleh kerana pelbagai ubat juga mempengaruhi termoregulasi dan penyejatan, beberapa hiperhidrosis dan dishidrosis yang terjadi dengannya berkaitan dengan ubat-ubatan dan dengan itu tidak dapat disebut secara langsung sebagai penyakit, melainkan merupakan kesan sampingan. Perubahan hipotalamus atau sistem saraf bersimpati juga boleh menyebabkan masalah dengan penyejatan. Perubahan seperti itu boleh menjadi, misalnya, tumor di dalamnya otak wilayah. Begitu juga, penyakit sistem saraf pusat adalah penyebab perubahan yang mungkin berlaku otak wilayah. Sebagai contoh, jika nada sistem saraf bersimpati tetap kekal pada tahap rendah kerana disregulasi, berpeluh berlebihan mungkin berlaku walaupun sejuk suhu. Akibat dari fenomena seperti itu berlipat ganda dan menyukarkan tubuh mengekalkan suhu badan. Oleh itu, fenomena tersebut boleh memberi kesan negatif pada semua proses badan yang berkaitan dengan suhu.