Latihan untuk kesakitan akut | Latihan untuk tulang belakang toraks

Latihan untuk kesakitan akut

Sekiranya berlaku akut kesakitan, senaman yang berat harus dielakkan, serta apa-apa yang memburukkan lagi kesakitan. Latihan yang lebih santai boleh didapati dalam artikel:

  • Latihan menggerakkan ringan, seperti meluncur masuk dan keluar dari tempat duduk dengan bantuan lengan jika perlu (seperti theraband bersenam dengan kedua lengan tetapi tanpa Theraband) di bernafas irama dapat meletupkan dan mengendurkan otot yang tegang.
  • Malah lingkaran sederhana atau lengan yang berayun dapat melegakan kesakitan in tulang belakang toraks jika perlu.
  • Sekiranya pergerakan tidak baik, selesa regangan kedudukan, seperti tempat duduk bungkusan, boleh diterima pakai. Di sini pesakit jatuh berlutut dan duduk di tumitnya kepala diturunkan ke lantai. Bergantung pada bagaimana ia lebih selesa, lengan terbentang ke depan di depan badan, ke belakang di sebelah kaki dengan telapak tangan menghadap ke atas, atau sebagai penyokong di bawah kepala. Sekiranya terdapat masalah dengan lutut atau tulang belakang serviks, bantal boleh digunakan sebagai bahan sokongan. Aplikasi haba juga dapat membantu untuk penyakit akut kesakitan.
  • Latihan Autogenik
  • Kelonggaran otot progresif

Sekatan BWS - Penyelesaian

Penyebab kesakitan yang kerap berlaku di kawasan BWS adalah penyumbatan tulang belakang atau tulang rusuk sendi. Sekiranya otot cukup rileks, misalnya selepas penggunaan panas atau a urut, penyumbatan dapat dilepaskan dengan meluruskan. Di rumah, pesakit boleh mencuba sendiri dengan "menggulung" objek yang keras, misalnya roller fascia /tenis bola atau a regangan kedudukan.

Putaran regangan kedudukan kadangkala dapat melepaskan penyumbatan. Dalam kes ini, pesakit berbaring telentang, membiarkan kakinya yang bengkok jatuh ke satu sisi dan meregangkan lengan yang berlawanan ke sisi yang lain, pandangan mengikuti lengan. Lengan di sebelah kaki yang berbaring boleh mencapai lengkungan kostum yang bertentangan dan memperbaikinya dengan mudah.

By bernafas masuk dan keluar dengan mendalam, penyumbatan dapat dilepaskan jika perlu. Apabila pakar menyesuaikan sendi, dia terlebih dahulu memeriksa tulang belakang dan menentukan sendi yang disekat ke arah mana. Dia kemudian meletakkan pesakit secara pasif dalam posisi di mana dia sekarang melakukan dorongan dosis ke arah yang ditentukan dengan tepat untuk memanipulasi sendi ke posisi fisiologi.