Latihan untuk leher | Latihan melawan migrain - Itu membantu!

Latihan untuk leher

Lengan Lingkarkan lengan perlahan dan sekata ke depan pada awalnya, kira-kira 20 pengulangan. Kemudian, juga 20 kali, bulatkan ke belakang. Latihan ini berfungsi untuk merehatkan bahu-leher kawasan.

Lingkaran Bahu Lakukan latihan ini mengikut prinsip yang sama dengan latihan 1. Untuk variasi, anda boleh melingkarkan satu bahu lebih cepat daripada yang lain atau ke arah yang berlawanan. Angkat bahu Tarik bahu sejauh mungkin ke arah telinga.

Pegang kedudukan ini selama beberapa saat dan kemudian turunkan lagi bahu anda. Regangkan lateral leher otot Pegang tangan kanan ke atas tangan anda kepala supaya anda boleh meletakkan tangan anda di atas telinga kiri. Sekarang tarik perlahan kepala ke bahu kanan sehingga anda merasakan regangan.

Bekerja lebih dalam dan lebih dalam peregangan selama kira-kira 1 minit dan kemudian perlahan-lahan kembali ke posisi awal untuk menukar sisi. Peregangan bahagian belakang leher Lintas tangan anda di belakang anda kepala dan tarik perlahan ke arah anda dada sehingga anda merasa regangan. Tahan selama 20-30 saat dan kemudian perlahan-lahan kembali ke kedudukan awal.

  1. Lengan Lingkarkan lengan perlahan dan sekata ke depan pada awalnya, kira-kira 20 pengulangan. Kemudian, juga 20 kali, bulatkan ke belakang. Latihan ini berfungsi untuk merehatkan kawasan bahu-bahu.
  2. Lingkaran Bahu Lakukan latihan ini mengikut prinsip yang sama seperti latihan 1.

    Untuk variasi, anda boleh melingkarkan satu bahu lebih cepat daripada yang lain atau berlawanan arah.

  3. Angkat bahu Tarik bahu sejauh mungkin ke arah telinga. Pegang kedudukan ini selama beberapa saat dan kemudian turunkan lagi bahu anda.
  4. Peregangan bahagian lateral otot leher Pegang tangan kanan anda di atas kepala anda sehingga anda boleh meletakkan tangan anda di atas telinga kiri anda. Sekarang perlahan-lahan tarik kepala ke arah bahu kanan sehingga anda merasakan regangan. Bekerja lebih dalam dan lebih dalam peregangan selama kira-kira 1 minit dan kemudian perlahan-lahan kembali ke posisi awal untuk menukar sisi.
  5. Peregangan bahagian belakang leher Lintas tangan anda di belakang kepala anda dan tarik perlahan ke arah anda dada sehingga anda merasa regangan. Tahan selama 20-30 saat dan kemudian perlahan-lahan kembali ke kedudukan awal.