Latihan LWS | Stenosis saluran tulang belakang - latihan dari fisioterapi

Latihan LWS

Terusan tulang belakang stenosis biasanya mempengaruhi tulang belakang lumbar, kerana di sinilah tekanan mekanikal terbesar diberikan oleh kedudukan silang berongga. Latihan berikut membantu mengatasi postur ini: Latihan 1: Orang yang terkena baring di atas tilam dalam keadaan terlentang. Kaki diposisikan selebar pinggul dan lengannya dilonggarkan di sebelah badan.

Tugasnya sekarang adalah menekan tulang belakang lumbar dengan kuat ke atas tilam. Ketegangan perut dan tarik pusar ke arah tulang belakang. Pegang kedudukan selama 5 saat, kemudian lepaskan dan ulangi 5 kali.

Latihan 2: Orang yang terjejas masuk ke kedudukan empat kali ganda, bahagian belakang lurus. Angkat satu kaki dari pad dan memanjangkannya ke belakang. Kemudian letakkan semula dan ubah kaki.

Ulangi 10 kali setiap sisi. Latihan 3: Pesakit berbaring di atas tilam. Kaki bersudut, lengan berada di sisi badan.

Sekarang angkat pelvis sehingga pelvis dan lutut berada pada tahap yang hampir sama. Ketegangan perut. Sekarang turunkan pelvis sekali lagi tepat sebelum lantai dan segera angkat semula.

10 pengulangan. Alternatif: Pegang pelvis pada ketinggian yang sama dan angkat sebelah kaki secara bergantian. Lebih banyak latihan boleh didapati dalam artikel:

  • Stenosis saluran tulang belakang - latihan untuk di rumah
  • Latihan pada punggung yang berongga
  • Latihan menentang stenosis saluran tulang belakang di tulang belakang lumbar
  • Stenosis saluran tulang belakang di tulang belakang lumbal - rawatan konservatif tanpa pembedahan

Latihan BWS

Jarang sekali tulang belakang toraks terjejas, kerana ayunan semula jadi membentuk a kyphosis (kelengkungan ke hadapan). Sekiranya terusan tulang belakang stenosis ada, tulang belakang toraks mesti diluruskan, contohnya dengan latihan berikut: Latihan 1: Orang yang terkena berbaring di tilam dalam keadaan rawan. Dia menghulurkan tangannya ke depan.

Jari kaki diluruskan. Sekarang bergantian angkat satu lengan dan sebaliknya kaki 1 cm dari tikar selama 5 saat. Pandangan tetap terarah ke lantai.

3x di setiap sisi. Perhatian: Ketegangan perut supaya tiada punggung berlubang terbentuk! Latihan 2: Tuala digulung dan diletakkan di atas tilam.

Pesakit berbaring di atas tikar dalam keadaan terlentang sehingga tulang belakang toraksnya terletak tepat pada tuala yang digulung. Kaki diletakkan selebar pinggul dan lengan diletakkan di sebelah kaki kepala dalam kedudukan U. Tahan kedudukan selama 5 minit. Latihan 3: Pesakit berdiri selipar di hadapan bingkai pintu.

Sekarang angkat tangannya dalam kedudukan U dan tekan dengan tangannya ke bingkai pintu kira-kira pada paras mata. Sekarang tarik nafas dalam-dalam melalui anda hidung dan, semasa anda menghembuskan nafas, tolak tulang dada anda ke hadapan, tegangkan perut anda dan tekan bilah bahu anda ke belakang dan ke bawah. 10 pengulangan. Lebih banyak latihan untuk meluruskan BWS terdapat dalam artikel:

  • Latihan menentang firasat
  • Fisioterapi untuk firasat
  • Penyakit Scheuermann